NATO loodab kiiret julgeolekukokkulepet Afganistaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip Breedlove
NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip Breedlove Foto: SCANPIX

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip Breedlove avaldas laupäeval lootust, et alliansil õnnestub Afganistaniga sõlmida julgeolekukokkulepped nn jätkumissiooni osas kohe, kui seal moodustatakse rahvusliku ühtsuse valitsus.

«Me loodame väga kiiret allkirjastamist. See oleks tähtis, kuna tooks suurema stabiilsuse aruteludesse meie jätkuva toetuse üle,» ütles Leedut väisav USA kindral ajakirjanikele.

Breedlove'i sõnul loodab ta väga, et Afganistani rivaalitsevad presidendikandidaadid allkirjastavad pühapäeval võimujagamiskokkuleppe. Ta lisas, et nii Ashraf Ghani kui Abdullah Abdullah on kiitnud heaks julgeolekupaktid, mis võimaldavad osal NATO vägedest jääda Afganistani ka pärast selle aasta lõppu.

«Meil on olnud viljakad jutuajamised mõlema kandidaadiga. Me usume, et nad on väga, väga lähedal ühtsusvalitsuse loomisele, mis on meie arvates väga tähtis,» ütles Breedlove.

NATO lahingmissioon Afganistanis lõpeb detsembris, kuid allianss kavandab umbes 12 000 sõjaväelase jätmist riiki veel järgmiseks aastaks, et jätkata armee ja julgeolekujõudude väljaõpet.

Afganistani kõrge valitsusametnik teatas laupäeva õhtul, et Ghani ja Abdullah allkirjastavad võimujagamiskokkuleppe pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles