Galerii: Juhan Partsist sai IRLi peaministrikandidaat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu kinnitas täna erakonna riigikogu valimiste esinumbriks ja peaministrikandidaadiks partei aseesimehe, praegu parlamenti kuuluva Juhan Partsi.

Partsi nimetamiseks tegi nädala algul ettepaneku IRLi esimees Urmas Reinsalu, kelle hinnangul vajab Eesti keerulisel ajal kogenud peaministrit, kes on suuteline tegema Eesti huvides julgeid otsuseid. «Vaadates otsa Eesti poliitikale, on see kogemus ning otsustusjulgus olemas Juhan Partsil,» märkis Reinsalu erakonnakaaslastele saadetud kirjas.

Parts ise on võrrelnud kevadiste valimiste tähtsust 1990. aastatega. «Ma ei tee sõnu pateetikast, aga kui vaatame rahvusvahelist olukorda, vaatame otsa Eesti probleemidele, väljakutsetele ja võimalustele, siis loomulikult on Eesti tulevik see, mis mind isiklikult motiveerib seda väga vastutusrikast ametit vastu võtma,» ütles ta teisipäeval toimunud pressikonverentsil.

Täna nimetas Parts peamiseks küsimuseks Eesti kui rahvusriigi tulevikku. «On selge, et ei ole rahvusriiki, kui pole kriitilist rahvaarvu, kes Eesti kultuuri ja keelt edasi kannaks,» lausus ta ja pidas vajalikuks luua keskkond, kus laste kasvatamine oleks osa täisväärtuslikust elust, mida iga noor suudaks ilma suurema vaevata ellu viia. «Negatiivsest iibest ei tohi kujuneda meie alaväärsuskompleks.»

Teine oluline küsimus on Partsi sõnul majanduse hetkeseis. «Mulle tundub, et Laari esimese valitsuse sõnastatud narratiiv on vajalik, kuid mitte enam piisav. Peame mõtlema, kuidas anda majandusele uut dünaamikat,» ütles ta.

Tema hinnangul tuleb muu hulgas julgustada ja innustada Eesti ettevõtteid. «Peame rahvusvahelistuma ja vaatama Eesti turult kaugemale. Riik ise ei suuda näha kõiki riske, kuid riik saab julgustada ja innustada Eesti majandust rahvusvahelistuma - et Eesti ettevõtted laieneks ja kasvaks väliturgudele ning kallid töökohad ja kasum jõuaks Eestisse,» lausus Parts.

IRLi volikogu arutab täna ka poliitilist olukorda ning valmistumist riigikogu valimiste kampaaniaks.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles