Poola välisminister: Venemaa jääks vastasseisus kaotajaks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: AP / Scanpix

Poola välisminister Radoslaw Sikorski avaldas arvamust, et Venemaa jääks võimalikus vastasseisus lääneriikidele alla.

«Ma eelistaksin, kui Venemaa teeks koostööd ja integreeruks lääneriikidega, kuid vastasseisu otsides jääks riik taas kaotajaks,» ütles Sikorski Poola väljaandele Dziennik daily antud usutluses, vahendas AFP.

«Ühtse Euroopana oleme kümme korda rikkamad kui Venemaa, kuid koos USAga kakskümmend korda,» täpsustas Sikorski.

Sikorski avaldas lootust, et Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy 1. septembriks kokku kutsutud Euroopa Liidu liikmesriikide erikoosolekul arutakse ka euroliidu suhteid Venemaaga, sest tema hinnangul peaks koostöösse idanaabriga suhtuma märksa realistlikumalt.

«Uus Külm sõda oleks Poolale iseäranis ebamugav, mistõttu peaksime seda vältima,» lisas Sikorski, kes avaldas pahameelt Venemaa käitumise üle.

Poola president Lech Kaczynski mõistis hukka Venemaa eilse otsuse tunnustada separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.

Endine Poola peaminister ja ekskommunistide Demokraatliku Vasakliidu liider Leszek Miller süüdistas Dziennik dailyle antud intervjuus Gruusiat toimunud sündmuste provotseerimises, vahendas news.pl.

«See polnud Venemaa vaid Mihheil Saakašvili, kes vastutab Venemaa-Gruusia konflikti provotseerimise eest,» ütles Miller ja lisas, et president Kaczynski on vastuvaidlematult tunnistanud Gruusia nägemust konfliktist, mis näitab tema Vene-vaenulikkust.

Pärast kokkuleppe sõlmimist USAga tõrjerakettide paigutamist Poola pinnale, hoiatas Venemaa kindral Poolat võimaliku sõjalise rünnaku eest.

Venemaa kindralstaabi juhataja asetäitja Anatoli Nogovitsõn ütles toona Interfaxile, et Venemaa sõjaline doktriin võimaldab sellisel juhul Poolat rünnata ka tuumarelvadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles