USA on nõus müüma Poolale tiibrakette AGM-158

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AGM-158.
AGM-158. Foto: Wikipedia.org

USA valitsus andis nõusoleku tiibrakettide AGM-158 müügiks Poolale, et suurendada selle riigi heidutusvõimet Ukraina kriisi olukorras.

Poolas praegu hävitajatel F-16 kasutatavad raketid lendavad vaid 70 kilomeetri kaugusele.

Poola on seoses Ukraina kriisiga kiirendnud 2012. aastal vastu võetud kaitsevõime moderniseerimise plaani jõustamist ning on lubanud tõsta kaitsekulutuste osakaalu kahe protsendini SKP-st, nagu nõuab NATO.

USA välisministeeriumi sõnul aitab kavandatav raketimüük kaasa Ühendriikide välispoliitika ja rahvusliku julgeoleku eesmärkide täitmisele, kuna aitab tugevdada ühe NATO liitlase julgeolekut.

  «Poola on Kesk-Euroopa poliitilise stabiilsuse ja majandusedu seisukohast tähtis jõud,» ütles USA välisministeerium.

Seletuskirjas lisatakse, et Poola kasutab suurenenud võimekust heidutusvahendina piirkondlike ohtude korral ja riigikaitse tugevdamiseks.

Poola palus luba umbes 40 tiibraketi ostmiseks. Rakette toodab küll erafirma Lockheed Martin, aga kogu relvaekspordi välisriikidesse peab heaks kiitma USA valitsus.

Lisaks uutele rakettidele lubati Poolale abi ka 48 hävitaja F-16 moderniseerimiseks, mis läheb maksma umbkaudu 500 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles