Kreml ei näe põhjust Hodorkovski presidendiambitsioone kommenteerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: SCANPIX

Kreml ei näe põhjust Mihhail Hodorkovski presidendiks kandideerimise kavatsust kommenteerida, ütles täna Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov.

«Meie jaoks pole siin midagi kommenteerida. Siin pole kommentaarideks mingit põhjust,» sõnas Peskov.

Laupäeval ütles kümme aastat trellide taga veetnud endine vene suurärimees Mihhail Hodorkovski, et on valmis astuma riigipea ametisse. Mehe sõnul võtab ta presidendi ametikoha vastu juhul, kui kerkib esile vajadus viia läbi põhiseadusreform, mis peamiselt jagab presidendi võimutäiuse ümber kohtuvõimu, parlamendi ja kodanikuühiskonna kasuks.

Õiguseksperdi sõnul pole Hodorkovskil lähiajal presidendiks saamise võimalust.

«Hodorkovskil pole võimalust lähiajal Venemaa presidendiks saada, sest tema süüdimõistev otsus tuleb ametlikust kuriteoregistrist kustutada,» ütles advokaat Dmitri Agranovski.

Tema sõnul kustub juhtub see ligikaudu kümne aastaga.

«Hiljutised muudatused pikendasid seda perioodi, mis on nüüdseks ligikaudu kümme aastat. Selle aja jooksul on isik riigi silmis varasemalt karistatud ja seetõttu ei saa ta võimupositsioonidele kandideerida,» lisas Agranovski.

Eile algatas Hodorkovski ka liikumise Avatud Venemaa, mis peaks koondama Euroopa-meelsed venelased president Putini võimu vastu.

Detsembris vanglast vabanenud naftafirma Jukos endine juht Hodorkovski elab praegu Šveitsis ja kutsub kaasmaalasi koonduma, sest vaid nii on võimalik kodumaa saatust mõjutada.

Vabanedes tõotas ta poliitikast eemale jääda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles