Sarkozy naasmisega algas võitlus opositsioonijuhtide vahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy teatas üleeile oma Facebooki-lehel, et kandideerib uuesti Prantsusmaa presidendiks.
Nicolas Sarkozy teatas üleeile oma Facebooki-lehel, et kandideerib uuesti Prantsusmaa presidendiks. Foto: SCANPIX

«Matš on alanud,» ütles Prantsuse populaarne opositsioonipoliitik Alain Juppé täna ekspresident Nicolas Sarkozy poliitikasse naasmise teadet kommenteerides.

Mõlemad poliitikud esindavad paremtsentriste ja on võtnud sihikule 2017. aasta presidendivalimised, mille eel tuleb esmalt taastada sisevõitlusest ja skandaalidest räsitud erakonna UMP (Union pour mouvement populaire - Rahvaliikumise Liit) maine, et erakond suudaks ülimalt ebapopulaarsele sotsialistide valitsusele tõsiseltvõetavat vastupanu osutada.

Sarkozy tegi üleeile lõpu kuid väldanud spekulatsioonidele ja teatas Facebookis, et naaseb poliitikasse ning pürib novembris UMP esimeheks.

Täna antud usutluses lubas ta erakonda põhjalikult reformida.

Omaaegne peaminister ning hilisem Sarkozy valitsuse kaitse- ja välisminister Juppé on lubanud 2016. aasta eelvalimistel UMP presidendikandidaadiks pürgida.

«Ma tean, et täna on matš juba alanud,» ütles 69-aastane Juppé usutluses raadiojaamale Europe 1 ja telekanalile i-Télé.

«Mõned püüavad panna inimesi uskuma, et ma ei tee seda ära. Ma tõestan neile, et teen. Küll te 2016. ja 2017. aastal näete.»

Juppést kümme aastat noorem Sarkozy juhtis täna nädalalehe JDD intervjuus tähelepanu vastase vanusele ja korruptsioonisüüdistusele.

«Ma lugesin, et kolmandik inimestest on minu tagasitulekust huvitatud. See teeb 20 miljonit inimest. Kui hästi läheks (president François) Hollande'il, Juppél või (ekspeaminister François) Fillonil samale küsimusele vastates?»

UMP esimeheks valimise korral lubab Sarkozy partei reorganiseerida, nime muuta, tuua juurde uusi ja tagasi vanu liikmeid ning sponsoreid, et rahaasjad korda ajada.

Opositsioonititaanide võitlus leiab aset sügava majandus- ja poliitilise kriisi olukorras, mis on viinud Hollande'i populaarsuse ennenägematusse madalseisu.

Sarkozy valitakse novembris UMP uueks juhiks ilmselt suuremate raskusteta.

Võitlus presidendikoha pärast tuleb raskem, sest arvamusküsitluste põhjal on Juppé prantslaste lemmik, ehkki Sarkozy on oma leeri populaarseim poliitik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles