Süüria: kõik keemiarelvad on üle antud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO keemiarelvade eksperdid Süürias
ÜRO keemiarelvade eksperdid Süürias Foto: SCANPIX

Kõik Süüria keemiarelvad on vastavalt rahvusvahelistele lepingutele üle antud, teatas täna Süüria välisministeerium.

«Süüria on täitnud kõik talle keemiarelvade keelustamise konventsioonis (CWC) seatud kohustused» vahendas ministeeriumi avaldust riigimeedia.

Teadaande kohaselt tegi «[Süüria] Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooniga (OPCW) täieulatuslikku koostööd ja riigil enam keemiarelvi pole».

Välisministeeriumi avaldus on vastuseks USA välisministri John Kerryle, kes neljapäeval süüdistas Süüria presidenti Bashar al-Assadi keemiarelvakonventsiooni rikkumises varem sel aastal.

«Meie hinnangul on tõendeid kloorgaasi kasutamisest Assadi poolt. Ehkki seda ei ole nimekirjas, on koorgaasi kasutamine keemiarelvakonventsiooniga keelustatud,» ütles Kerry Ühendriikide seadusandjatele.

USA-l on tekkinud küsimusi veel paari elemendi kohta, mille kasutamist uuritakse, lisas ta. «Seetõttu saame öelda, et Assad rikub konventsiooni,» ütles Ühendriikide välisminister.

Süüria režiim otsustas eelmise aasta septembris USA ja Venemaa survel loovutada hävitamiseks oma keemiaarsenali, ent OPCW on leidnud «mõjuvaid tõendeid»  «süstemaatilisest ja korduvast» mürkgaasi kasutamisest Süüria põhjaosa külades varem sel aastal.

Süüria polnud kohustatud oma kloorgaasi varusid avalikustama, kuid selle ründeotstarbelist kasutamist võidakse CWC raames tõlgendada konventsiooni rikkuva keemiarünnakuna.

Riigi välisministeerium hoiatas välisriike keemiarünnakute ärahoidmise ettekäändel all Süüriasse tungimast. Võimude sõnul sooritavad mässulised sihipäraseid keemiarünnakuid, mille eesmärk on innustada välisriike sekkuma Süüria konfliktis.

2013. aastal kasutati Damaskuse lähedal rünnakus mürkgaasi sariini, mille tagajärjel ähvardas USA oma vägedega sekkuda.

Hetkel kaaluvad Ühendriigid õhurünnakuid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Süürias. Damaskuse sõnul rikuks ühepoolne äärmuslaste-vastane sõjategevus Süüria pinnal riigi suveräänsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles