USA kindral: Araabia riigid peavad Iraagis aitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Dempsey.
Martin Dempsey. Foto: SCANPIX

USA sõjaplaan Iraagi alade tagasivallutamiseks äärmusrühmituselt Islamiriik (IS) näeb ette pühasõdalaste ründamist mitmest suunast üheaegselt ning selle edu sõltub Araabia riikide suuremast panusest, ütles pühapäeval Ühendriikide tippkindral.

«Me soovime, et nad ärkaksid iga päev tundega, et neid pigistatakse igast suunast,» lausus staabiülemate ühendkomitee esimees armeekindral Martin Dempsey, viidates rühmitusele, mida tuntakse ka akronüümide ISIL ja ISIS all.

Teel Leedust Horvaatiasse antud usutluses lisas kindral, et pühasõdalased on vaja sundida vaatama umbes «viies erinevas suunas».

Dempsey rõhutas, et Araabia riikide suurema panuseta ei pruugi USA-kavandatav sõjaline operatsioon järgmisse faasi jõuda. Tema sõnul on araablaste osalus eeltingimuseks, et president Barack Obama, kellele on plaani tutvustatud, sellele oma lõpliku heakskiidu annaks.

Pühapäeval Tampa Bay Timesis avaldatud juhtkirjas kirjutas president Obama: «See ei ole ega saa olema ainuüksi Ameerika võitlus. Seetõttu me jätkame laia rahvusvahelise koalitsiooni ehitamist.»

Presidendi sõnul on Araabia riigid abi pakkunud, kuid ühtegi riiki ega selle konkreetset rolli ta ei nimetanud.

USA suursaadik ÜROs Samantha Power ütles, et on koalitsiooni loomise edusammudega rahul.

Presidendi allkiri Iraagi ja Süüria operatsioonide sõjalisel plaanil viiks missiooni uude faasi, ütles Dempsey. Koalitsiooni lennukite suurem hulk võimaldaks püsivamat kohalolekut Iraagi lahinguväljade kohal ja suurendaks väljavaateid Iraagi sõjaväe võtmeelementide taastamiseks.

Dempsey ütles varem sel nädalal, et vaid ligi pool Iraagi sõjaväest on suuteline pakkuma USA-le efektiivset partnerlust võitluses Islamiriigiga. Tema sõnul kulutasid USA sõjalised nõustajad suurema osa Iraagis veedetud suvest riigi julgeolekujõudude tugevust hinnates.

Nõustajad jõudsid järeldusele, et 50 brigaadist 26 on võimelised Ühendriikide sõjaväega koostööd tegema, lisas ta. Need brigaadid on hästi juhitud ja nad paistavad sektilojaalsuse asemel lähtuvat riigitruudusest, lausus Dempsey.

Ülejäänud 24 brigaadi on koosseisult liialt šiiitide poole kaldu, mistõttu ei saa neid tõsiseltvõetavateks riiklikeks julgeolekujõududeks pidada, nentis USA kindral. Pühapäeval lisas ta, et täiendavaks probleemiks ülejäänutega on neisse imbunud äärmuslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles