USA väljaanne: Süürias tegutseb Islamiriigist ohtlikum rühmitus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühasõdalased
Pühasõdalased Foto: SCANPIX

USA väljaande The New York Times andmetel tegutsed Süürias veel teine terrorirühmitus, mis on ohtlikum kui äärmussunniitlik Islamiriik.

Tegemist on vähetuntud rühmitusega, mille eesmärgiks on korraldada terrorirünnakuid eelkõige lääneriikides.

See rühmitus kannab nime Khorasan. Selle juht on endine Al-Qaeda liige ning maailma kunagise esiterroristi Osama bin Ladeni paremaks käeks olnud 33-aastane Muhsin al-Fadhli.

USA luure on Khorasani tegevust Süürias jälginud juba mõnda aega.

Khorasani kohta on väga vähe andmeid, kuid USA luure arvates eraldus see rühmitus Al-Qaeda ühest allüksusest al-Nusrast.

Khorasani kuulub võitlejaid nii Lähis-Idast, Lõuna-Aasiast kui ka Põhja-Aafrikast.

USA luureanalüütikute sõnul on Khorasan ohtlik eelkõige selle tõttu, et nende peamiseks eesmärgiks on terrorirünnakute korraldamine lääneriikides, eelkõige USAs ja Euroopas.

Väga vägivaldseks peetav islamistlik äärmusrühmitus Islamiriik püüab oma mõjuvõimu suurendada eelkõige Süürias ja Iraagis.

Islamiriik teatas, et võib lääneriikides toime panna terrorirünnakuid, kuid vaid kättemaksuks nende vastu tehtud rünnakute eest.

Terroriasjatundjate sõnul on erinevate terroristlike organisatsioonide vahelised tülid samuti oht, kuna Süürias ja Iraagi konflikt võib nende tõttu laieneda lähiriikidesse.

Lääneriikide ühisrinne võib nõrgendada Islamiriiki, kuid ei pruugi. Kui Islamiriik kaotab oma positsiooni, siis võib tema asemel juhtpositsiooni saada al-Nusra.

USA luureametnike sõnul on lääneriikide keskendumine Islamiriigile andnud teistele terroriorganisatsioonidele niiöelda vabad käed. Lääneriike ohustavad väga suurel määral Al-Qaedast võrsunud rühmitused al-Nusra ja Khorasan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles