Igor Taro Ukraina päevik: 21.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Kõige probleemsemateks kohtadeks Ida-Ukraina konfliktipiirkonnast on hetkel Mariupoli kant, Donetski ümbrus ja Debaltseve. Ukraina kirjutas äsja alla järjekordsele kokkuleppele Minskis, mida suure tõenäosusega ei hakata täitma.

Kokkulepe eeldab mõlemalt poolt raskerelvastuse äraviimist 15 km kaugusele rindejoonest. Kuna teoreetiliselt peaks sea tegema mõlemad, siis niiviisi tekiks 30 km laiune puhvertsoon, kus pole suurtükke ega raketisüsteeme. See tähendaks näiteks seda, et ka Donetskist peaksid vene väed minema viima kõik kahurid, miinipildujad, Gradid ja muud taolised «mänguasjad». Äärmiselt raske uskuda, et nad seda teevad, sest just nüüd tõid nad Donetski alla raskemiinipildujad Tjulpan. Ja Donetski lennujaama ründamine on täies hoos. Põhimõtteliselt toimub seal venelaste pealetunge igal ööpäeval. Viimati täna, kui vastane üritas tankikolonniga ukrainlaste kaitset kombata, kuid oli sunnitud siiski taanduma. Olnuks ukrainlastel Javelinide-sugune süsteem, muutuks tankidega ründamine seal mõttetuks.

Samuti tähendanuks see kokkulepe, et Mariupoli alla kohaleveetud Gradid tuleks tagasi Venemaa territooriumile veeretada, aga seal poleks neist enam kasu. Mariupoli äärelinnad on taas venelaste tulelöökide sihtmärgiks sattunud. Tuli polevat intensiivne, seega ei eelda ukrainlased seal suurt tormijooksu nende kaitseliinile, pigem tegu häiriva tulega.

Ukraina üksused teevad seal ka luure-reide vastase suunal, hävitavad aeg-ajalt mõne tanki või Gradi ja tulevad tagasi. Paigalseis sellises situatsioonid ongi mõttetu, kuna lõpuks tekivad vastase tulelöökidest ikkagi kaotused. Lisaks positsioonide hoidmisele tuleks aktiivselt manööverdada ja tegeleda ohtu kujutavate vaenulike jõududega. Ukrainlaste sellelaadne tegevus on seni olnud viimase relvarahu kokkuleppe tõttu pärsitud.

Seetõttu on toiduainete puudus Luganskis endiselt üsna suur, et rahvale midagigi süüa anda, tuli lõpuks lubada ikkagi vihatud «hunta» toidukaup samuti linna sisse. Seal on ikkagi täislastis autot ja vähe mõistlikuma kaubaga, kui pudelivesi ja sool.

Tänaseks on Ukraina armee taandunud Donetski kandis Yenakijeve linnakest lõunas piiravatest asulatest – Ždanivka, Rozivka ja Junokomunarivsk. Seal tekkis tõsine piiramise oht, kuna venelased on üritanud neid sellelt joonelt tükk aega välja puksida. Ukraina armee juhtkond kardab uut Ilovaiskit ja see positsioonide hülgamine tähendab seda, et mingit erilist koridori Donetskist põhjas Yasinuvatast edasi ukrainlaste kontrolli all enam pole - ta on olemas ainult juuresoleval skeemil.

Samuti kinnitavad ukrainlased, et Debaltseve kandis piiramise ohtu pole, peamine ühendustee olevat kontrolli all. Debaltseve peale oli siiski eelmistel päevadel aktiivset liikumist ja sealseid positsioone on ka regulaarselt tulega mõjutatud. Arvata võib, et seda kanti rahule ei jäeta tema logistilise väärtuse tõttu. Guuglmäps isegi teab, et tegu kõige otsema teega Donetskist Luganskisse.

Huvitav tähelepanek oleks see, et eile otsustasid Luganski terroristid lõpuks vastu võtta Ukraina humanitaarabi, mis on oodanud linna sisenemist augusti keskpaigast saadil. Ma olen varem kirjutanud, et Putini humkonvoi on tegelikult terroristide ja nn vabatahtlike varustusoperatsioon, mis pole tegelikult humanitaarsete eesmärkidega.

Seetõttu on toiduainete puudus Luganskis endiselt üsna suur, et rahvale midagigi süüa anda, tuli lõpuks lubada ikkagi vihatud «hunta» toidukaup samuti linna sisse. Seal on ikkagi täislastis autot ja vähe mõistlikuma kaubaga, kui pudelivesi ja sool. Luganskisse taastati ka rongiühendus Kiievist, nii et tere tulemast avastama uut turismimekat.

Jätsin tänase skeemi pisut laiemaks, kui tavaliselt. Selleks, et saaksite aimu, millise osaga Donbassist on konfliktipiirkonna näol tegemist. Siniseks on värvitud Luganski oblast ja Donetski oma on kollane. Näete isegi, et okupeeritud on siiski väiksem osa sellest, mida nimetatakse Donbassiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles