Islamiriigi vastu sõdivad naised: naise tapetud pühasõdalane ei pääse paradiisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik on Põhja-Süürias ja Põhja-Iraagis vallutanud suuri alasid ning saanud kuulsaks oma julmuste poolest.

Islamiriigi pühasõdalased on julmusi korda saatnud ka naiste kallal, kuid mitte kõik naised ei karda neid, edastab AFP.

Pühasõdalastel on ka nõrk koht. Nimelt nad usuvad, et kui nad surevad naise käe läbi, siis nad ei pääse paradiisi.

Kurdide julgeolekuüksuste ridades on naisi, kes on pühendunud Islamiriigi vastasele võitlusele. Naiste pataljon koosneb 550 liikmest ning nad ootavad AK-47 õlal islamiste.

Naissõdurid järgivad kurdidest naissõdalaste traditsioone. Iraagi kurdide hulka kuuluvatest naistest väeüksus tegutseb 1996. aastast, kui naisi hakati välja õpetama diktaator Saddam Husseni ja ta valitsuse vastaseks sõjaliseks väljaastumiseks.

Naispataljoni komandöri, kindral Nahida Ahmed Rashidi sõnul on üha rohkem naisi valmis kaitsma Iraagi Kurdistani Islamiriigi pühasõdalaste eest.

«Naised haaravad relvad Kurdistani kaitseks. Samas on see võrdõiguslikkuse sõnum, et mehed ja naised on kodumaa kaitsmisel võrdsed,» teatas Rashid.

Iraagi naised on saanud sõjalise väljaõppe sealsete parimate sõjaasjatundjate käe all. Tegemist ei ole naistega, kes otsivad seiklusi, vaid paljud neist on elukutselised sõjaväelased, kellel on aastatepikkune sõjakogemus.

«Pühasõdalastele ei meeldi sõdivad naised. Nad arvavad, et ei pääse taevasse, kui naine nad tapab,» selgitasid naissõdurid.

Naisväeüksus ei eristu ülejäänud kurdi väeüksustest. Neid võib ära tunda vaid sellest, kui mõnel langevad pikad juuksed kaitsekiivri, rätiku või mütsi alt välja. Samuti on nad lühemat kasvu ja väiksemad kui mehed, kuid sama tugevad.  Nad kannavad nagu mehed kamuflaažriietust.

Kahe viimase kuu jooksul on kurdidest naissõdurid osalenud Bai Hassani ja Kirkuki naftatöötlustehase tagasivallutamisel Islamiriigilt. Nüüd nad hoiavad piirkonda enda käes ning teevad kõik, et pühasõdalased seda uuesti endale ei saaks.

«Kaitseme oma perekondi, väärtusi ja arusaamasid äärmusislamistliku julmuse, vaadete ja tegevuse eest. Pühasõdalaste silmis ei ole naised mitte keegi. Nad tahavad, et naised kataksid enda pealaest jalatallani kinni ning alluksid meestele,» lausus üks naissõdur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles