Ukrainast tuleb Eestisse ravile kümme sõjas haavata saanut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduabi jagamine Mariupolis
Toiduabi jagamine Mariupolis Foto: Reuters / Scanpix

Homme jõuab Eestisse kümme Ukraina sõjas viga saanud inimest, keda hakkavad ravima Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) arstid.

Välisminister Urmas Paet ütles täna ajakirjanikele, et kõik ravile saabuvad inimesed on tsiviilisikud, kes on saanud Ukraina konflikti ajal raskelt vigastada.

Eesti välisministeerium katab haavatute Ukrainast Eestisse toomise ja tagasilennu kulud, samuti Eesti-sisese transpordi ja ravi ning taastusravikulud. Relvakonfliktis kannatada saanute ravi korraldamine Eestis toimub Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ukraina Dnepropetrovski haigla, siinse Ukraina kogukonna, sotsiaalministeeriumi ning välisministeeriumi koostöös.

Pärast Venemaa agressiooni algust on Ukrainas hukkunud 3000 ja saanud vigastada 8000 inimest. Donbassi piirkonnas on 32 haiglat sõjategevuse tõttu töö katkestanud ning 18 haiglat on saanud tugevalt kahjustada. Seetõttu on konfliktis viga saanud inimeste ravimine Ukrainas kohapeal raskendatud.

Ukraina konflikti ohvreid on Eestis ravitud ka varem. Tänavu märtsist aprilli keskpaigani viibisid siin ravil viis tänavarahutustes kannatada saanud inimest, kellest osa suunati ravile PERHi ja osa Haapsalu neuroloogilisse rehabilitatsioonikeskusesse.

Paeti sõnul on praegu vara öelda, kui palju kümne homme Eestisse saabuva inimese raviks raha kulub, seda saab täpselt öelda siis, kui nende ravi on lõppenud. Eesti on arvestanud, et kümne ukrainlase raviks kulub suurusjärgus 120 000 eurot.

Kokku on välisministeerium eraldanud Ukraina tänavarahutustes ja Ida-Ukraina konfliktis kannatanute ravile toomiseks 170 000 eurot, 70 000 eurot märtsis ja täiendavalt 100 000 septembris.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste ütles täna ajakirjanikele, et ravile saabuvate ukrainlastega hakkab tegelema Põhja-Eesti regionaalhaigla. Vajaduse korral ravivad ukrainlasi ka teised Eesti haiglad, kuid kui palju haiglaid nende ravis osaleb, sõltub eelkõige sellest, millist konkreetset ravi patsiendid vajavad.

Paeti sõnul on ministeerium planeerinud sel aastal Ukraina abistamiseks ühtekokku ligi miljon eurot. Eesti valmistab lisaks patsientide ravile toomisele praegu ette ka toiduabi saatmist, et leevendada Ida-Ukrainast pärit pagulaste olukorda.

Paet lisas, et lisaks Eestisse ravile toodavatele Ukraina tsiviilisikutele on kaitseministeeriumil kavas tuua ravile kuni 15 Ukraina kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles