Leht: Rootsi kaitsepolitsei hoiatas Vene ohu kasvu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseminister Karin Enström peav vajalikuks hankida riigile juurde JAS Gripen hävituslennukeid (fotol).
Rootsi kaitseminister Karin Enström peav vajalikuks hankida riigile juurde JAS Gripen hävituslennukeid (fotol). Foto: SCANPIX

Venemaa teeb ettevalmistusi sõjaks ja esmakordselt pärast külma sõda kujutab Venemaa ohtu riigi julgeolekule, edastas Svenska Dagbladet Rootsi kaitsepolitsei vastuluure peaanalüütiku Wilhelm Unge sõnu.

Samal ajal teatas Rootsi kaitseminister Karin Enström, et igasugune sõjaline koostöö Venemaaga katkestatakse ning et vaja on Rootsi kaitseväe reformidega kiirustada.

«Ukraina ja Krimmi sündmuste tõttu on tunduvalt kasvanud Venemaa luuretegevus. Me tõlgendame seda kui ettevalmistust sõjaks või kui relvastatud ohtu Rootsile,» ütles Unge.

Venemaa sõjaväeluure GRU on elavdanud oma tegevust Rootsis. Püütakse värvata inimesi luuretegevuseks, valmistutakse Rootsi IT-süsteemide ründamiseks või jälgimiseks. Lisaks on venelased ostnud rohkesti Rootsi jaoks tundlike piirkondade kaarte. Eelmisel aastal harjutasid Vene pommituslennukid kaks korda Rootsi sihtmärkide ründamist.

«Lennukite harjutatavad ründelennud Rootsi vastu on kõige selgem näide sõjaettevalmistustest. Neid ju üldiselt ei tehta, kui ei ole kavas edaspidi rünnata,» väitis kaitsepolitsei peaanalüütik.

Enström ütles konverentsil «Rahvas ja kaitse», et Venemaa püüab piire muuta vägivallaga. See suurendab piirkondliku konflikti ohtu Rootsi lähinaabruses. Minister pidas vajalikuks tugevdada õhutõrjet, tellida uusi hävitajaid Gripen ja allveelaevu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles