Rahvusringhääling ühitab oma veebi riigiportaaliga

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusringhääling kuulutas sel nädalal välja hanke, et luua oma erinevatele portaalidele ühtne veebikeskkond, mis oleks ühitatud ka riigi infosüsteemiga.


ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa selgitas, et rahvusringhäälingul on 21 erinevat portaali, mille on välja töötanud mitmed arendajad erinevatel aegadel ning seetõttu on need ka erinevatel veebiplatvormidel. See aga teeb nende haldamise keeruliseks ning kulukaks.

«Puudub ühtne ja universaalne tarkvaralahendus, sisuhoidlad on dubleeritud, sisu ülekanded ühest portaalist teise komplitseeritud ning kõige olulisem - kasutajale tahaksime pakkuda senisest mugavamat lahendust,» selgitas Allikmaa.

Ta ütles, et olemasolevad lahendused on moraalselt vananenud ning kogu veebimajandust kandev riistvara on amortiseerunud ja vajab uuendamist või siis vajab sisuhoidlaks mõeldud olemasolev kettamassiiv laiendamist. «Riigihanke eesmärk on avalik-õigusliku infoteenuse arendamine ja selle ühildamine portaaliga eesti.ee,» märkis ta.

ERRi portaalide peatoimetaja Aivar Pau lisas, et riigi infosüsteemidega ühildamise all peavad nad silmas võimalust suunata end ID-kaardiga autoriseerinud ERRi portaalide kasutajaid rakendama x-tee/ID-kaardi teenuseid ilma, et ta neis keskkondades end uuesti autoriseerima peaks. «Teoreetilise näitena võiks tuua riigi e-valimiste integratsiooni ERRi valimisportaaliga, kus valimisuudiste lugemise kõrval võiks olla võimalus siirduda riigi valmiskeskkonda oma häält andma,» sõnas Pau.

Käivitub kahe aasta pärast

Uuelt veebikeskkonnalt loodab ERRi juht, et see muutub senisest märksa kasutajasõbralikumaks. «Külastajale peaks teda huvitava materjali leidmine olema võimalikult lihtne, piltide vaatamine, helilugude kuulamine või videolõikude vaatamine võimalikult mugav, olenemata sellest, millist arvutit või operatsioonisüsteemi ta kasutab ning kõige tähtsam – uus veebikeskkond annab võimaluse senisest märksa rikkamat ning ka operatiivsemat sisu pakkuda. Loomulikult muutub lihtsamaks haldamine ja see tagab suurema operatiivsuse,» rääkis Allikmaa.

Kõik seni kasutusel olevad portaalid ehk ERRi portaali alamlehed säilivad. Riigihanke realiseerimise järel töötajate arv Allikmaa kinnitusel ei suurene ega vähene. Küll aga ei ole välistatud uute veebilehtede loomine või olemasolevate sisu laiendamine.

Uue veebikeskkonna orienteeruv eelarve on Allikmaa sõnul tehtud, kuid seda veel võimalike pakkujatega ei jagata.

Riigihanke tulemuste kinnitamisest, mis peaks toimuma selle aasta novembris, käivitub 24 kuud kestev periood, mille jooksul peab võitnud pakkuja või pakkujad (hange on jagatud kuueks osaks ja igal osal võib olla erinev edukas pakkuja) realiseerima oma pakkumise nii, et uus veebikeskkond oleks lõplikult valmis perioodi lõpuks. «Seega siis 2012. aasta sügisel, hiljemalt novembris. Me ise loodame, et kõik juhtub pisut varem.»

Riigihange põhineb Eesti Rahvusringhäälingu poolt Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse jooksvasse taotlusvooru 2009-2010 esitatud projektil «Eesti Rahvusringhäälingu ühtse veebikeskkonna loomine ning riigi ühtse infosüsteemiga ühildamine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles