Kindral Bradshaw: kriisi tekkides ei jää NATO käed rüpes nuputama

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ja NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras (vasakul) ja NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw. Foto: mil.ee

USA politoloog Ariel Cohen muretseb tänases Postimehes avaldatud intervjuus, et vähemalt avalikult pole NATO näidanud veenvalt, kuidas plaanib toime tulla hübriidsõjaga, mis ei pruugi end ilmutada vaid traditsioonilistes sõjaväeoperatsioonides. NATO Euroopa vägede ülemjuhataja asetäitja kindral Adrian Bradshaw kinnitas täna Tallinnas, et allianss teeb oma praegu aktiivselt tööd, et tagada oma idaserval toimetulek sellist tüüpi konfliktidega.

Vastuseks Postimehe küsimusele, kust lõpeb lihtsalt provokatsioon ja algab hübriidsõda, ütles Bradshaw, et NATO ei tee vastuse andmise osas neil vahet. «Kui on midagi, mis võib areneda mingit sorti konfliktiks, peame me reageerima äärmiselt kiiresti ning panema heidutusjõu paika, et vältida ükskõik millist vääritimõistmist,» lausus ta.

Kindrali sõnul ei viida allianss kriitilise olukorra tekkimisel aega nuputades, et kas üks või teine sündmus tähistas hübriidsõja algust või midagi spontaansemalt. «Kui signaalid hakkavad tulema, peame me olema kohal ja valmis ning saame siis hakata asju jõupositsioonilt tõlgendama,» leidis ta.

NATO Euroopa vägede britist asejuht tõi välja ka selle, et kui inimeste mõtetes võib hübriidsõda olla uus mõiste, siis sõjaväelased on seda ennegi näinud. «Põhimõtteliselt tähendab see erinevate riigijõu hoobade – mis kõik pole sõjalised –kombineerimist, et saavutada teatud destabiliseerivaid eesmärke, tegu on õõnestava elemendiga, mis käib koos riigi jõuelementidega,» selgitas ta.

Kindrali sõnul ei viida allianss kriitilise olukorra tekkimisel aega nuputades, et kas üks või teine sündmus tähistas hübriidsõja algust või midagi spontaansemalt.

«See on midagi, millest siinne rahvas on väga teadlik ning mis nõuab vastust nii sõjalises kui tsiviilvallas,» jätkas kindral. Ta kinnitas, et sõjalisel poolel vajaminevaid elemente pakub liitlastele NATO ning osa sellest on tavapärane sõjaline jõud, osa mõnevõrra tavatum.

«Me teeme aktiivselt tööd riikidega üle kogu alliansi idaserva, tagamaks, et abi mida nad vajavad militaarses plaanis hübriidsõjaga toime tulemiseks, on neile alliansi poolt tagatud,» lausus Bradshaw ning lisas, et hübriidsõjale vastu astumiseks läheb vaja tervet rida meetmeid, millest osa pole sõjalised ja paljudega tuleb tegeleda kogu aeg, mitte ainult kriisiperioodil.

Eestis visiidil viibiv Bradshaw kohtus kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma ja kaitseminister Sven Mikseriga.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles