USA politoloog: NATO tegevus pole vastavuses probleemi suurusega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ariel Cohen
Ariel Cohen Foto: SCANPIX

Vähemalt avalike avalduste järgi otsustades pole Walesi tippkohtumisel kokku lepitud NATO vastus viimasel ajal suuremat agressiivsust ilmutanud Venemaale proportsioonis väljakutse suurusega, leidis USA politoloog Ariel Cohen Riia konverentsi ajal antud intervjuus Postimehele.

«Ma vaatan väljakutse suurust ja vastuse ulatust,» rääkis Cohen. «Vene armee tegi läbi rohkem kui kümneaastase reformi. Selle eelarve on 700 miljardit dollarit ja vähemalt pool sellest on juba kulutatud. Ja see on sõjavägi, kes suutis suhteliselt väikese jõuga suhteliselt otsustavalt alistada ukrainlased Ida-Ukrainas.»

«Meil ei ole selget kokkulepet Venemaaga – kus nad lõpetavad. Kas nad jätavad asjad nii, nagu need on praegu, või rajavad läbi Mariupoli koridori Krimmi? Kas nad liiguvad edasi läände Hersonisse, Mõkolajevisse ja Odessasse, kas nad lähevad Harkivisse?» jätkas Cohen. «See, et NATO-l on uus kiirreageerimisbrigaad, pole vastavuses ohuga.»

«Teiseks, me oleme silmitsi väga kiirete muutustega sõjas, millega oleme seotud. Seda nimetatakse hübriidsõjaks,» lisas Cohen. «See pole klassikaline 1980ndate kombineeritud operatsioon, kus on suure täpsusega juhitavad raketid ning õhu-, mere- ja maaväe ühendoperatsioonid. Nüüd on infosõda, teod majanduses, teod energeetikas. Me alles hakkame ärkama, lääs on maha jäänud. NATO ei teinud head tööd – vähemalt avalikult – ütlemaks, kus on uus sõjatanner ja kuidas me sellele vastame.»

«Teiseks, me oleme silmitsi väga kiirete muutustega sõjas, millega oleme seotud. Seda nimetatakse hübriidsõjaks,»

Intervjuu täisversiooni saab lugeda tänasest paberlehest ja Postimehe tasulisest veebiversioonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles