Ka doktorandid võivad järgmisest aastast saada vanemahüvitist

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Doktoranditoetus tõuseb üle 400 euro võrra ja doktorantidele on plaanis ka tagada vanemahüvitist ning pensionikindlustust, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Valitsus saatis riigikogusse seadusemuudatused, mille kohaselt täienevad riikliku doktoranditoetuse saajate sotsiaalsed garantiid vanemahüvitise ja pensionikindlustuse osas järgmise aasta 1. septembrist.

Samas tõuseb doktoranditoetus järgmise aasta 1. jaanuarist kümne protsendi võrra ehk 422 euroni kuus.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski märkis, et doktorantide täiendavaks toetamiseks eraldab riik järgmisel aastal 1,4 miljonit ning 2016. aastal juba 3,8 miljonit eurot.

«Doktorantide sotsiaalsete garantiide tagamine on riigipoolne signaal sellest, et riik tunnustab doktoriõpinguid karjäärivalikuna,» ütles Ossinovski. «Ühegi doktorandi sissetulek ei tohi langeda seoses lapse saamisega.»

Kehtivad seadused tagavad doktorantidele üksnes ravikindlustuse.

Doktoranditoetust ei võeta praegu arvesse vanemahüvitise ega pensioni arvestuses.

Sotsiaalsete tagatiste puudumist on negatiivse mõjutegurina doktorantide toimetulekule esile toonud ka haridus- ja teadusministeeriumi tellitud uuring doktoriõppe tulemuslikkusest Eestis.

Sotsiaalse kindlustatuse laiendamine doktoriõpingute ajal soodustab paindlikke töötamisvõimalusi, sealhulgas töökoormuse vähendamist õpingute ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles