Türgi laseb pearätid ka keskkoolidesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan kooliõpilastega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan kooliõpilastega. Foto: SCANPIX

Türgi valitsus tühistas ka keskkoolides pearättide kandmise keelu, teatas riigi asepeaminister Bülent Arınç.

«Ma tean, et eriti mõned meie naisõpilased on seda igatsenud,» rääkis Arınç. Ülikoolides taaslubati alates Kemal Atatürgi aegadest avalikus ruumis keelatud pearätte pärast pikka kohtulahingut aastast 2008.

Nüüd otsustas Türgi valitsus tühistada seaduspunkti, mille kohaselt peavad õpilased tunnis viibima katmata peaga. Viitega oma möödunudnädalasele visiidile Bursasse väitis Arınç, et mõned õpilased juba ootasid seda võimalust.

Samas ei reageerinud pearätikeelu tühistamisele rõõmuga sugugi mitte kogu Türgi avalikkus. «Usku ära kasutades tiritakse meie ühiskonda keskaega. Nüüd on laste kord saada usku ärakasutava poliitika tööriistadeks. See otsus tekitab trauma riigile, kus haridus on sekulaarne,» ütles Kamuran Karacan, õpetajate ametiühingu Eğitim-Sen juht.

Teise õpetajate liidu Eğitim-İş juht Veli Demir lubas, et nad vaidlustavad selle seadusemuudatuse, väites, et valitsus plaanib ususümbolid viia ka lasteaedadesse.

«Selline muudatus on vastuolus meie põhiseadusega. Nende jaoks tähendab vabadus vaid pearätte. Nad ei otsi haridusasutustest sekulaarseid ja teaduslikke põhimõtteid,» süüdistas Demir.

Siiani võisid pearätte kanda vaid islamikutsekoolides käivad õpilased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles