Põhiseaduskomisjon seadustaks volinikukandidaadi kohustuse tulla riigikogu ette

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Sander Ilvest

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas seadusemuudatust, mis paneb Eesti Euroopa Komisjoni volinikukandidaadile kohustuse tulla riigikogu ette tutvustama oma seisukohti ning vastama parlamendi liikmete küsimustele.

Riigikogu pressiteenituse teatel ei toetanud põhiseaduskomisjon aga eelnõu seda punkti, mille järgi nimetaks riigikogu Eesti Euroopa Komisjoni volinikukandidaadi hääletuse teel.  

«On õige, et riigikogu saaks volinikukandidaati kuulata ja teda küsitleda, kuid kuulamine ei tohiks lõppeda siduva hääletusega, sest voliniku kandidaadi ametisse nimetamise menetlus jätkub Euroopa Liidu tasandil,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste.

Maruste märkis, et Euroopa Komisjoni esimees ja europarlament võivad kandidaadi ka tagasi lükata, mis tooks kaasa konflikti riigikogu ja Euroopa institutsioonide vahel ning nõuaks Riigikogult uue otsuse tegemist.

Komisjonis oli arutlusel sarnase menetluse kasutamine ka Euroopa Kohtu kandidaadi osas.

Vabariigi Valitsuse seaduse ning riigikogu kodu- ja töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõu jõuab Riigikogu istungile teisele lugemisele 9. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles