Venemaa sanktsioonid sunnivad Leedut seadustama loomade rituaaltappu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Leedu on lähedal rituaalse loomatapu seadustamisele, mis peaks avama sealsetele loomakasvatajatele Iisraeli ja araabia riikide turu.

Leedu parlamendis täna toimunud hääletusel toetas rituaalset loomatappu seadustavat eelnõu 57 ja vastu oli neli saadikut. 11 saadikut jäi erapooletuks. Seaduseelnõu oli juba varem läbinud parlamendis kaks lugemist, mistõttu vajab see jõustumiseks veel presidendi allkirja. Ilmselt hakkab uus seadus jõustuma tulevast aastast.

Koššer-liha ja sarnasel viisil, kuid islami kombe kohaselt veristatud islamiusulistele mõeldud halal-liha ekspordist loodab Leedu tulusat sissetulekuallikat ajal, mil Venemaa on kehtestanud impordikeelu, mis on löönud valusalt ka Leedu loomakasvatajate rahakoti pihta.

Idee rituaalse loomatapu seadustamiseks tuli Leedus ajal, mil Poolas hakkas 2013. aastal kehtima loomade rituaaltapu keeld, mis kutsus esile kutsunud juudi- ja moslemikogukonna pahameele. Mõlemad nimetasid seda hoobiks oma traditsioonidele, kuna nii judaism kui islam seavad söögitegemisele ranged religioosse taustaga piirangud.

Taoline veristamine keelati ära loomakaitsjate survel ja riigi põhiseaduskohtu otsusel, kuna leiti, et see põhjustab loomadele tarbetuid kannatusi. Seejuures on ka Leedu loomakaitsjad rituaaltappu seadustamist kritiseerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles