Vallavolinik alustas ehitust enne loa saamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saaremaal lõi Lümanda vallavolinik ja ettevõtja Margo Berens Mõisakülas kokku poolteisel hektaril laiuvate vähitiikide rajamiseks kopa maasse rohkem kui kuu aega enne vallalt ehitusloa saamist.

Berens ajas oma firma Lõukapõllu OÜ kaudu Mõisaküla Lõukapõllu maaüksusele vähitiikide rajamist esialgu korrektselt, kirjutab Saarte Hääl. Vallavoliniku ettevõte taotles kevadel vallalt detailplaneeringu algatamata jätmist, aprillikuus keskkonnaametilt vee erikasutusluba ja vallavalitsuselt projekteerimistingimusi.

Juunikuisel volikogu istungil mingit tõrget ei tekkinud. Valla ehitus-maaspetsialist Andres Abna tutvustas seal vastavat eelnõu ja märkis, et 5,27 ha suurusele katastriüksusele on planeeritud rajada kümme 75x20 meetri suurust vähitiiki.

Berens taandas end arutelust ja hääletuselt, maatulundusmaa muudeti viie poolthäältega tootmismaaks ja detailplaneering jäeti alustamata.

Lümanda volikogu esimees Mart Maastik allkirjastas samal istungil otsused ka Koimlasse ja Koki külla plaanitavate vähitiikide kohta. Koimla tiike arendab samuti Berens, Koki omi Kotlandi mõisa omanik, endine riigikogu liige Indrek Raudne.

Ainsana jäi hääletusel erapooletuks volinik Harald Tõru, kes uuris volikogu istungil tiikide mõju kohta põhjaveele ja naabrite kaevudele.

Eile tunnistas Tõru Saarte Häälele, et erapooletuks jäi ta hääletusel seetõttu, et asi tundus talle absurdne. «Keskkonnamõjude hindamist ei tahetud teha. Väideti, et keskkonnakomisjonis on asja arutatud. Jäi mulje, et asi tahetakse ära teha. Minu vastuhääl poleks midagi muutnud,» ütles Tõru.

6. juunil väljastas Lümanda vallavalitsus Lõukapõllu OÜ-le projekteerimistingimused ja 3. septembril andis keskkonnaamet välja vee erikasutusloa. Ehitus Lõukapõllu maaüksusel algas augusti keskel ja tänaseks on tiigid valmis.

«Varsti laseme ka vähid sisse. Võib-olla kuue aasta pärast on midagi näidata,» jäi kevadel ka Mõisaküla külavanemaks saanud Berens eile tagasihoidlikuks ja keelas tiikide pildistamise.

Kogu asja juures on suur küsimärk see, kuidas saavad tiigid valmis olla, kui taotluse ehitusloa saamiseks esitas firma alles 5. septembril ja vallavalitsus andis selle välja 15. septembril. Ehitusloa korralduses seisab, et see jõustub vastuvõtmisest, kuid sellele võib 30 päeva jooksul esitada vaide või kaebuse kohtusse.

Margo Berens väitis eile Saarte Häälele, et vaide või kaebuse esitamise õigus on ainult temal ja tema seda võimalust kasutada ei soovi. Seega Berensi sõnul probleemi pole.

Haldusmenetluse seadustikus seisab, et vaide võib esitada «isik, kes leiab, et haldusaktiga või haldusmenetluse käigus on rikutud tema õigusi või piiratud tema vabadusi».

Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson ei osanud tööde algusaja kohta midagi öelda. Valla ehitusspetsialist Andres Abna viibis eile Rootsis ja telefonile ei vastanud. Küll aga avaldas vallavanem imestust, kuidas ajaleht viitsib just nende valla kallal närida.

Margo Berensi sõnul alustasid nad ettevalmistustöödega tõepoolest vähemalt kaks nädalat või isegi kuu aega enne ehitusloa saamist. «Seal tuli võsa maha võtta ja koorisime ära ka pinnase. Kaevetöödeks kuni 30 sentimeetri sügavuselt pole luba tarvis,» kinnitas ta. Berensi väitel aeti hiljem umbes 80 sentimeetri sügavuselt välja kaevatud pinnast tiigi ümbrusse laiali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles