Riik hangib tuleval aastal sadakond uut päästeautot

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeauto.
Päästeauto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Siseministeerium hangib tuleval aastal päästeametile sadakond uut päästeautot, et tagada õnnetustele reageerimiseks parem tehniline valmisolek.

Päästeamet saab tuleval aastal kuus uut redelautot, mis maksavad kokku 3,3 miljonit eurot.

Lisaks on järgmise kolme aasta jooksul plaanis välisvahendite toel soetada 83 uut päästesõidukit, kaks reostustõrjelaeva ja mereseirelennuki, mis maksavad kokku hinnanguliselt 27,8 miljonit eurot, teatas siseministeerium.

Siseturvalisuse valdkonna 2015. aasta eelarve on 333,4 miljonit eurot.

Võrreldes 2014. aastaga on kõigile ministeeriumitele ette nähtud kolmeprotsendiline palgafondi kasv, millele lisandub siseturvalisuse tagamisega tegelevatele töötajatele täiendavalt 1,5 protsenti. Lisarahaga on plaanis tõsta eelkõige eriteenistujate palku. Lõplikud otsused palgafondi täpsema jaotuse osas tehakse pärast detailsemaid eelarvearutelusid siseministeeriumi ja valitsemisala asutuste vahel käesoleva aasta lõpuks.

Teise olulise suunana on tuleva aasta eelarvest kavas investeerida parematesse töötingimustesse, tehnilistesse vahenditesse ja nutikatesse tehnoloogiatesse. «Kõik valdkonnad kasutavad oma töö hõlbustamiseks üha rohkem tehnoloogilisi lahendusi. Nii ka siseturvalisus – kaasaegsed lahendused aitavad meil paremini piiri valvata ja kiiremini abivajajani jõuda. Rääkimata sellest, et paremates töötingimustes ja hea operatiivtehnikaga sujub töö hõlpsamalt,» ütles siseminister Hanno Pevkur.

Kokku investeerib riik siseturvalisuse hoonetesse tuleval aastal 11 miljonit eurot. Kavas on alustada Piusa kordoni ehitust ning Vändra ja Vastseliina päästekomandode projekteerimist. Lisaks valmivad tuleval aastal politsei ja pääste ühishoone Võrus, päästehooned Häädemeestel ja Vormsil, asitõendite hoiukoht Narvas ning renoveeritakse Paide arestimaja.

Piiriturvalisuse suurendamiseks otsustas valitsus 2015. aasta riigieelarves eraldada täiendavalt ligi 900 000 eurot, seda eelkõige kõrgtehnoloogiliste video- ja jälgimisseadmete soetamiseks. Lisaks on plaanis koostöös Riigimetsa Majandamise Keskusega piirisiht kogu ulatuses 10 meetri laiuses puhastada. Siseministeerium investeerib ka 1,25 miljonit eurot laiapõhjalise riigikaitse arengukava eesmärkide saavutamiseks, et tagada suurem võimekus terroriohu ennetamisel ja raske korruptsiooni vastases võitluses.

Kolmas oluline suund siseturvalisuse valdkonna eelarves on investeeringud kogukonna turvalisusse ja ennetusse. «Kogukonna turvalisusel on väga oluline roll ka uue siseturvalisuse arengukava kohaselt. Kõige lihtsam viis õnnetusi ära hoida on neid ennetada. Ja kõige lihtsam viis õnnetusi ennetada on olla tähelepanelik iseenda, oma pere ja sõprade, aga ka naabrite ja möödakäijate suhtes – turvalisus algab igaühest meist,» ütles Pevkur.

Varasematest aastatest rohkem raha saavad oma tegevuseks abipolitseinikud, vabatahtlikud päästjad ja merepäästjad. Lisaks koostatakse tuleval aastal tule- ja veeohutusalased õppematerjalid, mille tulemusena saavad koolid hakata ise koolitusi läbi viima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles