Türgi politsei saatis islamismis kahtlustavad valesse Prantsuse linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orly lennujaam.
Orly lennujaam. Foto: SCANPIX

Eile Pariisi Orly lennujaamas Türgist saabuma pidanud islamismis kahtlustatavaid mehi oodanud Prantsuse julgeolekuteenistuste töötajad jäid tühjade kätega, sest nende Türgi kolleegid saatsid nad kogemata hoopiski Marseille’sse.

Kolm Lõuna-Prantsusmaale lennutatud meest läbisid seal muretult omal käel passikontrolli. Hiljem läksid nad Montpellier’ lähedal asuvas Le Caylaris politseijaoskonda ja andsid end üles.

Marseille’sse lennanud kahtlusaluste seas on näiteks 29-aastane Abdelhoued Bagadhali – 2012. aastal Toulouse’is «džihaadi» nimel seitse inimest, nende seas kolm juudikooli õpilast, tapnud Mohamed Merah’ õemees.

Kolmikust üht – Imad Djebali nimelist meest – esindav advokaat Pierre Dunac väitis, et Türgis vahistatud Prantsuse kodanikud, keda kahtlustatakse Süürias islamistide ridades võitlemises, andsid end ise üles, sest kartsid oma elude pärast. Kui nad oleksid ametlikult üle antud, oleks neid pidanud keegi Türgi poolt Prantsusmaale saatma, selgitas ta.

Bagadhaliga kontaktis olnud advokaat Christian Etelin kirjeldas juhtunut järgnevalt: «See on klassikaline lugu noorest prantslasest või lääneriigi elanikust, kes unistab islamiriigist, usul põhinevast ühiskonnast, kuid kohale jõudes kohkub ära fanatismist, kuritegudest ja piinamistest, millega seal tegeldakse.»

Etelini sõnul võttis end Islamiriigiks nimetav rühmitus kolmiku vangi, sest pidas neid Prantsuse spioonideks. «Nad olid kindlad, et nad mõistetakse surma, ning sestap tegid nad kõik, et põgeneda ja andsid end ise Türgi politseile üles, et paluda neilt abi ja kaitset,» kirjeldas advokaat.

Prantsuse siseministeeriumi hinnangul on umbes 930 Prantsusmaa kodanikku ja alalist elanikku, neist 60 naist, kas aktiivselt seotud või plaanivad end peagi siduda Iraagis ja Süürias käiva islamistliku võitlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles