Opositsioon lubab põhjalikku eelarvearutelu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Opositsioonilised Keskerakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) lubavad esitada täna parlamendi menetlusse jõudnud tuleva aasta riigieelarve eelnõule hulgaliselt muudatusettepanekuid.

Keskerakonna fraktsiooni juhtiv Kadri Simson ütles riigikogus, et riigieelarve eelnõust on viimastel nädalatel räägitud palju head ning uue enesekindla kantseliidi käibeletulek on peaaegu jätnud mulje, et eelarves ei olegi tulusid vähem kui kulusid. «Aga oleme olukorras nagu matustel, kus räägitakse lahkunust ainult head. Ma olen kindel, et ees ootavad kolm sisukat töökuud siin riigikogus ja toovad välja ka selle eelarve teise külje,» lausus ta.

Kui peaminister Taavi Rõivas nimetas eelarve prioriteetidena Eesti inimeste kindlustunnet, julgeolekut, heaolu kasvu ja perede toimetulekut, siis neile kirjutavad Simsoni hinnangul alla kõik riigikogu fraktsioonid.

«Me tahame ka, et tänavatel oleks pimedatel sügisõhtutel julge jalutada. Me tahame, et punase kuke tegutsedes jõuaks tuletõrjujad igasse Eesti paika õigel ajal. Me tahame, et Eesti inimestel oleks siin järjest parem elada ning et riik soosiks suurperesid ja laste kasvatamist. Paraku ei tohi see jääda vaid loosungiks ja Keskerakond ei lase sel jääda loosungiks,» märkis ta ja küsis näiteks, kus on lubatud kindlustunne, kui siseministeeriumi haldusala eelarve on pea külmutatud.

Simson tunnustas tasuta koolitoidu jõudmist gümnaasiumiastmesse, universaalse lastetoetuse tõusu ja pensionide väljamaksmist täies indeksiväärtuses ning ütles, et Keskerakond on nende eest juba aastaid seisnud. Samas peab Keskerakond tema sõnul toiduainete kiire hinnatõusu tõttu vajalikuks suurendada koolilõunatoetust 78 sendilt vähemalt ühele eurole, lastetoetus tuleks tema hinnangul aga indekseerida sarnaselt pensionidega, et toetuse tõus ei jääks ühekordseks.

Järgmise aasta riigieelarve eelnõu suurimate probleemidena tõi Simson sisejulgeoleku kulude kõrval esile ka kohalike teede rahastamise ning põllumajandustoetused. Ta kinnitas, et Keskerakond esitab eelnõule oma muudatused ning lubab järgmistel kuudel väga konstruktiivset arutelu.

IRLi esimees Urmas Reinsalu nimetas riigieelarve eelnõu riigikogu valimiste eelseks vahe-eelarveks, kus kulud ületavad tulusid. «Kui varasemalt oli Eesti rahanduspoliitiline eesmärk viia eelarve 2015. aastaks nominaalselt tasakaalu, siis praeguse eelarve projekti puhul on selge üks – seda eesmärki ei suudeta täita. Me jõuame olukorda, kus meil on 320 miljonit eurot võlgu rohkem kui reserve,» ütles ta ning märkis, et reservid ei kulu mitte võlgade tasumiseks või olulisteks investeeringuteks, vaid pigem jooksvateks kuludeks.

Reinsalu märkis ka, et kui peaminister viitas oma kõnes vajadusele anda peredele kindlustunnet, siis koalitsiooni otsus vanemapensioni rakendamine edasi lükata annab vastupidise signaali. «Mul on kahju, et selle aasta suvel koalitsiooni häältega läbi surutud emapensioni kaotamine 2015. aasta algusest, mis sisaldub ka selles eelarves, tähendab seda, et me oleme andnud signaali, et neile vanematele, kes on oma lapsed üles kasvatanud, riik ei paku kindlustunnet, vaid loob ebakindlust,» lausus ta.

Samuti ütles Reinsalu, et inimeste majandusliku toimetuleku parandamiseks on tulumaksuvaba miinimumi 10-eurone tõus küll samm õiges suunas, kuid mitte tegelik lahendus. Tema sõnul on IRLi ettepanek kehtestada madalapalgalistele maksuvabastus.

«See eelarve on vahe-eelarve, see on valimisteks valmistumise eelarve valitsuskoalitsiooni poolt. Tegelikele küsimustele ja pikaajalistele Eesti ees seisvatele valikutele otsivad erakonnad vastuseid 2015. aasta valimiste eel,» lausus Reinsalu, kes nimetas oluliste küsimustena inimeste toimetulekut, majanduse väljavaateid, riigi ülalpidamiskulusid ja riigikaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles