Rõivas julgeolekukonverentsil: tehnoloogial on väikeriigi jaoks eriliselt suur kaal

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas rõhutas iga-aastase Balti kaitsekonverents avakõnes, et julgeoleku- ja kaitsepoliitika kujundajad peavad innovatsiooni enda huvides ära kasutama, et edukad olla, seda eriti väiksemates riikides.

«Väikeriigi jaoks võib tehnoloogia kasutamisel olla eriliselt suur kaal. Näiteks Eestil pole kunagi lootust kaitsta end massiga. Selle asemel peame tegema kõik selleks, et meil oleks tugev tehnoloogiline baas, mis toetaks nii meie enesekaitsevõimet kui ka liitlaste vastuvõtmist,» ütles Rõivas.

Julgeolekuolukord Euro-Atlandi regioonis on muutunud, nagu hiljutisel NATO tippkohtumisel ühiselt tõdeti, märkis Rõivas, ja rõhutas, et NATO on hiljutistest sündmustest õppust võtnud ning suudab hästi kohaneda uuele olukorrale. Pikemas perspektiivis tähendab see kolme olulise punkti - NATO kohalolu Eestis, varustuse eelpositsioneerimine ja kaitseplaneerimise täiendamine - elluviimist, ütles peaminister.

Selle saavutamiseks on Eesti hoidnud kaitsekulutused 2 protsenti SKPst juba aastaid ning jätkab seda suurenenud julgeolekuriski tõttu ka tulevikus. Innovaatiliste lahenduste toetamiseks on Eesti eesmärgiks kulutada lähitulevikus 20 protsenti kaitse-eelarvest suurhangetele ning teadus- ja arendustegevusele, lisas peaminister.

«Turvalisusel on hind. Vabadus on hindamatu,» ütles Rõivas ning kutsus üles ühiselt muutma langevat trendi kaitse-eelarvetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles