KGB erukindral: Kohvri juhtum on eriteenistuse ajaloos enneolematu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB erukindrali, praeguse kommunistliku poliitiku Aleksei Kondaurovi sõnul on FSB mõjukas vaid Vladimir Putini tööriistana.
KGB erukindrali, praeguse kommunistliku poliitiku Aleksei Kondaurovi sõnul on FSB mõjukas vaid Vladimir Putini tööriistana. Foto: Jaanus Piirsalu

Nõukogude eriteenistuse (KGB) erukindral Aleksei Kondaurov ei näe Eesti kaitsepolitsei ohvitseri Eston Kohvri kinnipidamises ja spionaažis süüdistamises erilist poliitilist mõtet isegi juhul, kui ta võeti kinni Venemaa poolel, nagu väidab Venemaa julgeolekuteenistus (FSB).

«Siin on üks detail, millest ma ei saa kuidagi aru … Juhul kui ta tuli üle piiri, nagu väidab FSB, siis miks oli tal kaasas ametirelv? See hästi ei klapi,» imestab pikaajalise operatiivtöö kogemusega Kondaurov (65). «Pealegi ma olen väga skeptiline – mis olulist luureinfot saab üldse 21. sajandil korjata piiri ääres?»

Kondaurov ütleb intervjuus Postimehele, et ei näe poliitilist mõtet Kohvri vahistamiseks mitmel põhjusel. Ta palub aga enne põhjuste loetlemist rõhutada, et ta ei tea juhtumi detaile, vaid räägib sellele tuginedes, mida on avaldanud ajakirjandus.

Asjatu pingete kasvatamine

«Esiteks pole see asi seda väärt, et veelgi enam kasvatada poliitilist pinget Euroopa Liiduga,» arvab kokku 21 aastat KGBs ning praeguse FSB eellases, Venemaa julgeolekuministeeriumis töötanud Kondaurov.

Erukindral lisab, et muidugi võis FSB just taotledagi vastupidist eesmärki – suurendada pingeid ning konkreetselt väikese Eesti elanikke hirmutada. «See võib olla üks seletus ja oleks seoses sündmustega Ukrainas,» pakub Kondaurov. «Kuigi selline tegevus on muidugi rumal ja isegi tänavapoisilik. Vaevalt et sellisel juhul tuli käsk Kremlist, ilmselt tegutses FSB selles juhtumis omapäi.»

«Rikkuda suhteid teiste riikidega sellepärast, et lihtsalt linnuke kirja saada – KGB ajal oleks selline asi olnud välistatud,» lisab ta. «Kahjuks FSB ei mängi malet nagu KGB, vaid doominot. FSB tegevuses pole mõtet otsida keerulisi kombinatsioone.»

Erukindral räägib, et kui vastab tõele, et Kohvri tööülesanne oli võidelda organiseeritud kuritegevuse vastu piiril, pidi tema töö eesmärk teoreetiliselt ju kattuma FBS huvidega. «Pole muidugi välistatud, et Kohver võis teada saada midagi FSB töötajate seotusest salakaubaveoga. Nagu ka pole välistatud, et ta ikkagi tegeles ka luureinfo korjamisega mingil kujul,» arutleb Kondaurov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles