Oliver Stone Vene väljaandele: mõistan Putinit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Stone
Oliver Stone Foto: SCANPIX

Venemaa riiklik väljaanne Rossiiskaja Gazeta kirjutab, et Oscari võitnud USA režissöör Oliver Stone peab Venemaa presidenti Vladimir Putinit tugevaks riigijuhiks ning tahab temaga teha intervjuu oma uue Ukrainat käsitleva dokumentaalfilmi jaoks.

Rossiiskaja Gazeta andmetel on Stone üks neist USA režissööridest, kellele meeldib teha filme USA vaenlastest.

Stone´il on käsil ka dokumentaalfilmid Kuuba endisest presidendist Fidel Castrost ning Venezuela ekspresidendist Hugo Chavezist.

Stone ütles, et Putin on mänginud tähtsat rolli Venemaa majanduslanguse peatamisel, keerates selja eelmise presidendi Boris Jeltsini poliitikale.

«Venemaa majanduskasv oli praktiliselt olematu, kuid Putin suutis kursimuutusega halvima ära hoida. Putin näitas sellega oma tugevust,» lausus Stone.

Stone`i arvates saab praegust Ukraina sõda võrrelda 1961. – 1962. aasta kriisidega nagu USA ebaõnnestunud Sigade lahe dessandiga Kuubal ning Berliini müüri rajamisega.

Stone kommenteeris ka NATOt, mis pärast külma sõja lõppu on tema silmis orientiiri kaotanud ning nüüdseks on jõudnud kriisi.

«Olukord Ukrainas on nagu viimane test. NATO oleks Ukrainat tahtnud oma organisatsiooni ja takistada Venemaale pääsu Sevastopoli Musta mere laevastiku baasi. See oleks Venemaale üsna suur löök olnud,» lisas režissöör.

Stone`i arvates astus Putin Krimmis õigeid samme kaitsmaks Venemaa geopoliitilisi huve.

Rossiskaja Gazeta küsis Stone´ilt, mida ta arvab Nõukogude Liidu endise diktaatori Jossif Stalini, USA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni paljastuste, Nõukogude Liidu viimase presidendi Mihhalil Gorbatšovi ja Ukrainas tegutsevate venemeelsete separatistide kohta.

«Ma ei plaani teha Ukraina separatistidest filmi. Olen töötanud Edward Snowdeni juhtumi dokumentaalfilmi juures. Praegu on mul käsil veel üks Snowdeni film,» teatas Stone.

Filmiväljaanne Variety edastas esmaspäeval, et Stone valis Edward Snowdeni rolli näitleja Joseph Gordon-Levitti.

Stone teeb Ukraina olukorda käsitleva dokumentaalfilmi koostöös Ukraina produtsentidega. Filmiga seoses saatis ta intervjuupalve Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Rossiskaja Gazeta andmetel näitab Venemaa 1 riiklik telekanal Stone´i dokumentaalfilme sarja «Untold History of the United States».

Stone sai USAs temaga intervjuu teinud Vene ajakirjanikult pudeli viina ja Putini pildiga T-särgi.

Putini pildiga T-särgis on varem avalikkuse ees olnud USA näitleja Mickey Rourke.

Vladimir Putini tulihingeline toetaja on samuti Prantsuse näitleja Gerard Depardieu, kel on lisaks Prantsusmaa kodakondsusele ka Venemaa kodakondsus. Samuti USA märulifilmide näitleja Steven Seagal, kes osales oma mootorrattaklubiga augustis Krimmis festivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles