Gruško: Venemaa rakendab NATO vastu kõiki meetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško.
Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško. Foto: SCANPIX

Moskva rakendab NATO plaanide vastu kõiki vajalikke julgeolekumeetmeid, ütles Vene alaline esindaja alliansi juures Aleksandr Gruško.

«Rääkides sõjalisest mõõtmest, peaksime olema väga valvsad seoses meie piiride lähistel käivate sõjaliste ettevalmistustega,» ütles Gruško Interfaxile Moskvas peetava rahvusvahelise konverentsi kõrvalt.

Diplomaadi sõnul peab Venemaa kaaluma tervet meetmetepaketti, mis «tagab usaldusväärselt riigi julgeoleku vastuseks NATO rakendatavatele plaanidele».

NATO-Vene koostöö taaskäivitamine sõltub alliansi tulevastest otsustest ja tegudest, ütles ta.

Diplomaadi sõnul on NATO keeldunud koostööst Afganistanis ja piraatluse ning terrorismi vastases võitluses. «Me oleme seisukohal, et NATO peaks esmajärjekorras analüüsima varasemaid otsuseid ja kõrvutama neid enda ja ülemaailmse julgeoleku huvidega. See määratleb arvestataval määral suhete edasise arengusuuna,» lausus Vene esindaja alliansi juures.

«Mis puudutab koostöö jätkumist, lähtume ütlusest «ei tohi astuda kaks korda samasse jõkke».»

«Kõik sõltub NATO-st,» ütles Gruško. «Venemaa on valmis jätkama lävimist universaalse, ülemaailmse ja regionaalse julgeoleku huvides.» 

Venemaa vastusammude põhirõhk langeb NATO hiljutisel Walesi tippkohtumisel langetatud otsustele. «Me oleme tõsiselt mures poliitiliste ja sõjaliste otsuste üle, sest me näeme, et poliitilisel tasandil libiseb NATO tagasi Külma sõja aegsesse julgeolekuskeemi,» sõnas ta.

Allianss peatas vastuseks Krimmi annekteerimisele igasuguse praktilise koostöö Venemaaga.

NATO liikmesriigid kiitsid septembri algul Walesi tippkohtumisel heaks nn valmisoleku tegevuskava idapoolsete liikmesriikide julgeoleku tugevdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles