Vene meedia: Narvas piirivalvuritele vastu hakanud kalamehed osutusid KGB ohvitserideks

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva jõel kinnipeetud KGB endised ohvitserid.
Narva jõel kinnipeetud KGB endised ohvitserid. Foto: Ekraanitõmmis

Nädalavahetusel Narva jõel piiri rikkunud ja kinnipidamisel piirivalvuritele vastupanu osutanud kalamehed on endised KGB ohvitserid, kirjutab uudisteportaal 47news.ru.

Laupäeval Narva jõel kinni peetud kalamehed on portaali andmetel KGB endised majorid, 64-aastane Mihhail Suhošin ja 54-aastane Aleksandr Ladurov.

Portaali andmetel töötasid mõlemad mehed KGB valitsusside vägedes, mis praegu on Venemaal osa Föderaalsest Kaitseteenistusest FSO. Portaali teatel läks Mihhail Suhošin pensionile 1995. aastal ning Ladurov 2010. aastal.

Riiklik Julgeolekukomitee KGB tegutses kuni Nõukogude Liidu lagunemiseni. Organisatsioon korraldati 1990. aastate alguses ümber Venemaa Föderaalseks Julgeolekuteenistuseks (FSB).

Viru maakohus võttis mehed esmaspäeval vahi alla.

Venemaa konsul Narvas Ljubov Zabinjak ütles portaalile, et Venemaad teavitati meeste kinnipidamisest pühapäeval. Sellel nädalal kohtus vahi alla võetud meestega Venemaa Narva konsulaadi asekonsul Daniil Prilepin. «Mehi hoitakse eraldi. Nende vahistamise kohta meestel pretensioone ei olnud. Neile määrati Eesti riigi poolt kaitsjad. Praegu on käimas uurimine,» rääkis Zabinjak.

Konsuli sõnul ei suuda ta meenutada juhtumit, kui piiri rikkunud Venemaa kodanikud võetakse Eestis vahi alla, kuigi ebaseaduslik piiriületamisi tuleb Eesti-Venemaa piiril ikka ette. «Me teeme omalt poolt kõik, et nad vabastada,» lausus Zabinjak.

FSB Leningradi oblasti piiriteenistuse pressiesindaja andmetel ületasid mehed laupäeval Narva jõel kalastades piiri kümne meetri sügavusele Eesti poolele. «Kui varem on selliseid piiriületusi Eesti poolel karistatud rahatrahviga, siis nüüd näitavad märgid, et Eesti võimud kavatsevad piiriületust kõige rangema karistusega, seadus annab võimaluse ka vanglakaristuseks,» lausus Vene piirivalve pressiesindaja.

Ida prefektuur teatas pühapäeval, et piirivalvurid pidasid laupäeval Narva jõel kinni kaks ebaseaduslikult piiri ületanud Venemaa kodanikku, kes eirasid lisaks ka piiripolitseinike korraldusi ning osutasid füüsilist vastupanu.

Ida prefektuuri pressiesindaja sõnul said Vasknarva kordoni piirivalvurid kella 12.20 ajal teate, et Narva jõel kalastab Eesti poolel Vene Föderatsiooni registreerimisnumbriga kalapaat. Piirivalvurid selgitasid välja, et kaks Vene Föderatsiooni kodanikku olid ületanud ajutise kontrolljoone ning pannud sellega toime ebaseadusliku piiriületuse.

Kinnipidamisel osutasid mehed piirivalvuritele tugevat vastupanu ja eirasid neile antud korraldusi. Lisaks üritasid mehed põgeneda tagasi Vene Föderatsiooni poolele, lõigates kolmel korral noaga läbi köie, millega nende paat oli kinnitatud piirivalvekaatri külge.

Mehed peeti kahtlustatavana kinni ja viidi Jõhvi arestimajja. Neile esitati kahtlustus Eesti ajutise kontrolljoone ebaseaduslikus ületamises, mis oli toime pandud transpordivahendiga selleks mitte ette nähtud kohas ja eirates politseiametniku korraldusi.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et kohus võttis esmaspäeval mõlemad mehed vahi alla, et viia läbi menetlustoiminguid. Meeste vahi alla võtmiseks oli alus olemas, kuna neil puudub Eestis alaline elukoht ja oli oht, et nad hakkavad ennast kriminaaluurimise eest varjama, märkis ta.

«Meestele esitati kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb Eesti riigipiiri või ajutise kontrolljoone ületamist transpordivahendiga selleks mitte ette nähtud kohas koos politseiametniku käsu eiramisega. Kohtus süüdi mõistmisel võib sellise teo eest karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega,» lausus pressiesindaja.

Prokuratuur ei kommenteeri, kas vahi alla võetud mehed on Mihhail Suhošin ja Aleksandr Ladurov, kuna Eestis kriminaalmenetluses enne kohtuotsuse langetamist inimeste nimesid ei avalikustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles