Norra kaitseminister Eestis: Ukraina kriis näitab Venemaa tegelikku võimekust

Liisa Tagel
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kaitseminister Ine Eriksen Soreide Tallinas.
Norra kaitseminister Ine Eriksen Soreide Tallinas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Norra kaitseminister Ine Marie Eriksen Søreide rääkis täna Tallinnas Postimehele, et Ukraina kriis on teinud selgeks, kui kiiresti ja millise võimekusega vägesid suudab Venemaa mobiliseerida.

Minister rääkis, et Venemaa aktiivsuse tõusu on Norra jälginud juba mitme aasta jooksul ning see on pidevalt kasvanud. «Praegu ei saa rääkida Norra lähistel tavapärasest erinevast aktiivsusest praeguse aastaaja kohta, ent jälgime seda väga tähelepanelikult. Oleme seda teinud aastakümneid,» kinnitas ta Postimehele.

«Kui Venemaa agressioon Ukrainas on meil midagi õpetanud, siis on see, et nende sõjaväeline võimekus on nüüdseks hoopis midagi muud kui 5-10 aastat tagasi.»

Minister nentis, et Vene väed suudavad end koguda väga kiiresti ja nad kasutavad nii konventsionaalseid kui ebakonventsionaalseid meetodeid. «Me oleme juba mõnda aega näinud ja näeme ka edaspidi vajadust hoida rohkem vägesid kõrgendatud valmisolekus, et vastata erinevatele ohtudele ja see ei tähenda vaid Venemaa tegevust,» rääkis Eriksen Søreide,

Ta rõhutas, et Norra jaoks on olnud juba pikka aega äärmiselt oluline tegeleda NATO kollektiivkaitsega ning avaldas heameelt, et nüüd on sellele enam tähelepanu pöörama hakatud.

Intervjuud Norra kaitseministriga loe laupäevasest Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles