USA põliselanikele navahodele maksti maa eest üle 500 miljoni dollari

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Navahodele kuuluv maa Arizonas
Navahodele kuuluv maa Arizonas Foto: bootsnall.com

USA põliselanike hulka kuuluvad navahod said riigilt maa eest kompensatsiooniks 554 miljonit dollarit, mis on maavaidlustes indiaanlastele makstud summadest suurim.

Navahod ja riik jõudsid lõpuks pikaajalises maavaidluses lõpuks kokkuleppele, edastab AP.

Riik rendib navahode 71 000-ruutkilomeetrises reservaadis maad erinevateks otstarveteks. Osa maad on põllumaa, osa karjamaa, ning samuti leidub navahode maal naftat ja gaasi.

Navahode sõnul ei ole riik neilt rendile võetud maa eest korralikult tasunud. Indiaanlaste arvates on riik valede investeeringute  ja tegevusega maale suurt kahju tekitanud.

Kui navahod andsid 2006. aastal föderaalvalitsuse kohtusse, soovisid nad saada kompensatsiooniks 900 miljonit dollarit.

Nüüd leppisid navahod ja võimuesindajad kokku 554 miljoni dollari suuruses kompensatsioonis. See summa on varasemates samalaadsetes vaidlustes makstud sumamadest 170 miljoni dollari võrra suurem.

«Kompensatsioonisumma suuruses jõuti kokkuleppele. Föderaalvõimud tunnistasid, et on ressursse kasutanud ebaperemehelikult ning on valmis selle eest tasuma,» teatas navahode advokaat Andrew Sandler.

Navahode vanemate sõnul langetab nende kogukond koos otsuse, kuhu suur summa paigutada. Otsusest teatatakse oktoobris.

USA eri paigus reservaatides elavad põlishõimud on rohkem kui 100 aastat andnud föderaalvalitsust kohtusse saamaks kompensatsiooni neilt kunagi ärandatud maa eest.

Andrew Sandleri sõnul on navahode nüüdne kokkulepe pretsedent, mille põhjal saab tulevikus mitmeid sarnaseid juhtumeid lahendada.

Riik püüab vältida kulukaid ja pikaks venivaid kohtujuhtumeid indiaanlastega. Alates 2012. aasta aprillist on föderaalvalitsus ja indiaanlased jõudnud 80 maavaidlusjuhtumis kokkuleppele ning kompensatsiooni on makstud 2,5 miljardit dollarit.

Põhja-Ameerikas elab umbes 300 000 navahot. Enamik neist on reservaatides, mis asuvad Arizonas, Utah´s ja New Mexicos.

Navahod said Teise maailmasõja ajal kuulsaks kui koodiloojad. USA merevägi kasutas lahingutes salakeelena keerulist navaho keelt selle süntaksi ja tonaalsuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles