New Delhi: India-Hiina vastasseis vaidlusalusel piirialal on lõppenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India peaminister Narendra Modi ja Hiina president Xi Jinping arutasid konflikti küsimust New Delhis ka 18. septembril.
India peaminister Narendra Modi ja Hiina president Xi Jinping arutasid konflikti küsimust New Delhis ka 18. septembril. Foto: SCANPIX

Ligi kaks nädalat kestnud sõjaline vastasseis India ja Hiina sõdurite vahel Himaalaja mäestikus on läbi, ütles India välisminister Sushma Swaraj reedel.

Väed alusavad vaidlusaluselt piirialalt lahkumist reedel, lausus Swaraj New Yorgis peetud kohtumise järel oma Hiina kolleegi Wang Yi-ga.

«Mul on hea meel teile öelda, et kaks riiki on pidanud läbirääkimisi ja selle küsimuse lahendanud,» lisas ta India televisioonis üle kantud sõnavõtus.

«Ajagraafik on paika pandud, vägede taandumine viiakse lõpule 30. septembriks. Väed naasevad 1. septembri positsioonidele.» 

Ligi 1000 Hiina sõdurit liikus möödunud nädalal president Xi Jinpingi India-visiidi eel aladele vaidlusaluses Ladakhi piirkonnas, mida New Delhi peab endale kuuluvaks. Järgnes vastasseis.

Riikide vahel on mitu lahendamata piiriküsimust ning mõlemad pooled süüdistavad pidevalt vastaspoole sõjaväelasi teineteise territooriumile sisenemises. Ladakhi läbiva kahe riigi vahelise kontrolljoone pikkus on 4000 kilomeetrit.

Eelmise nädala vahejuhtum hõlmas siiski sedavõrd suurt hulka vägesid, et India peaminister Narendra Modi tõstatas teema kohtumisel Xi-ga.

India kaitseallikate sõnul põhjustas vastasseisu Ladakhi piirkonnas Chumari aladel mõlemal pool kontrolljoont käiv ehitustöö.

Neljapäeval pidasid piirialal kõnelusi India ja Hiina armeeohvitserid.

Hiina ja India pidasid 1962. aastal Himaalaja mäestiku idaosas paikneva India Arunāchal Pradesh osariigi pärast lühikese sõja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles