Riik kõhkleb Narva eestikeelse põhikooli ülevõtmises

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.
Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Foto: Elmo Riig / Sakala

Narva linnavõimud on teavitanud haridusministeeriumi soovist anda eesti gümnaasium üle riigile. Minister on võtnud mõtlemisaja, nentides, et põhikooli osa ülevõtmine oleks pretsedendi loomine.

Narva linnavolikogu otsustas kuu aega tagasi ühehäälselt anda eesti gümnaasium üle riigile alates 31. augustist 2015 ning volitada Narva linnapead haridus- ja teadusministriga läbirääkimiste pidamiseks, kirjutab Põhjarannik.

Otsus toetus volikogu ellukutsutud ajutise komisjoni seisukohale. Töörühm vaagis Narva eesti gümnaasiumi ja Narva Vanalinna riigikooli võimalikku ümberkorraldamist ning otsustas, et eesti gümnaasium tuleb anda riigile üle tingimusel, et moodustatakse kaks põhikooli − üks keelekümbluskool ja teine eesti õppekeelega − ning ühine gümnaasium. Gümnaasiumis peab olema võimalik läbida õpe 100 protsenti eesti keeles.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ütles, et ministeeriumi analüüs selles küsimuses käib. «Riik ei ole üldiselt põhikoolide omanik, erandiks on koolid, mis on hariduskorralduslikult kuidagi teistsugused. Ehk kui räägime hariduslike erivajadustega laste koolidest, siis on arusaadav, miks riik neid koole omab. Näiteks Narva Vanalinna riigikool on keelekümblusmetoodikal põhinev kool ja see on põhjus, miks see riigile kuulub. Üldjuhul riik põhikoole ei oma ja see oleks pretsedendi loomine.»

Ossinovski sõnul peaks pretsedendi loomiseks olema väga kaalukas põhjendus, mida tema praegu ei näe.

«Ma ei tahaks, et Narva linn läheneks nendele küsimustele nii, et see kool meile ei meeldi, võtke see endale, aga kõigi ülejäänutega teeme täpselt seda, mida ise tahame. Meile on oluline, et kõik Narvas elavad lapsed saaksid kvaliteetset haridust, nii eesti- kui venekeelset, ja selleks on vaja Narva koolivõrgus teha ümberkorraldusi,» lausus Ossinovski.

Narva linnapea Eduard East ei soovinud spekuleerida teemal, mis saab siis, kui riik eestikeelset põhikooli siiski enda tiiva alla ei taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles