Putin nõuab EL-Ukraina pakti ümbertegemist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin nõuab Euroopa Liidu ja Ukraina vahel hiljuti ratifitseeritud kaubanduslepingu ümberkirjutamist ning ähvardab «koheste ja kohaste karistusmeetmetega», kui Kiiev astub kasvõi sammu diili mistahes osa rakendamise suunas.

See nõudmine sisaldus Putini poolt Euroopa Komisjoni presidendile Jose Manuel Barrosole läkitatud kirjas, vahendab Financial Times.

Putin lisab oma läkituses, et leppe rakendamisel võetud 15-kuist viivitust tuleb kasutada «läbirääkimistiimide loomiseks», mis pakti põhjalikult ümber kirjutaksid.

Vene surve tõttu soostusid Ukraina ja EL küll hiljuti ülalmainitud viivitusega, kuid seda vaid olukorra rahustamiseks – kaubandusvoliniku Karel De Guchti sõnutsi oli see pelgalt «aeg maha [time out] ehk rahuklausel» – ning mitte mingil juhul dokumendi sisu muutmiseks.

Putini kiri läks teele päev pärast seda, kui Ukraina ja Euroopa parlamendid pakti üheaegselt ratifitseerisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles