Seks mõjutab uute ajurakkude teket?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott
Rott Foto: Peeter Langovits

USAs Princetoni ülikoolis rottidel tehtud uuring näitas, et seks hoiab aju töökorras ning aitab uute ajurakkude tekkele kaasa.

Seksuaalselt aktiivsed närilised olid enesekindlamad ja nutikamad kui kopulatsiooniga mitte tegelenud kaaslased, kirjutab foxnews.com.

Paar varasemat uurimust näitasid, et ebameeldivad sündmused võivad uute ajurakkude teket takistada. Et saada teada, kuidas vastupidine protsess, midagi meeldivat, ajurakke mõjutada võib, tehti katse rottidega.

Teadlased panid esimeses katses isased rotid seksuaalselt aktiivsete emaste juurde kahe nädala jooksul iga päev paariks tunniks. Teises katses aga pandi isased kahe nädala jooksul emaste juurde vaid ühe korra. Siis aga mõõdeti rottide veres stressihormoonide glükokortikoidide taset. Uurijate arvates mängivad need ained tähtsat rolli negatiivsetest kogemustest taastumisel.  

Uurijad võrdlesid siis mitte kopuleerunud isaste rottide aju kahe grupi kopuleerunud rottide ajuga. Tulemused näitasid, et seksuaalselt aktiivsetel rottidel oli hipokampuses tekkinud märgatavalt enam uusi neuroneid ning nende vahelisi uusi sünapseid.

Hipokampus on aju piirkond, mida seotakse mälu ja orientatsioonivõimega.

Kuid neil isastel rottidel, kes said emaste juurde kahe nädala jooksul vaid korra, oli uute neuronite teke minimaalne.  

Ka olid seksuaalselt aktiivsed rotid oma kaaslastest vähem närvilised ning suutsid võõras ümbruses kiiresti toidu leida.

«Uuring näitas, et seks mõjutab aju tööd ja uute ajurakkude teket,» võtsid uurijad katse kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles