ID-kaardi tootmine on passi omast kallim

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid
ID-kaardid Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kuigi riik plaanib hakata väljastatava passi eest küsima 15 eurot kõrgemat hinda kui ID-kaardi eest, maksab tegelikult hoopis ID-kaardi valmistamine 8 eurot enam. 

Rahandusministeerium saatis eile valitsusele kinnitamiseks riigilõivuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi tõuseb väljastatava passi hind seniselt 28,76 eurolt 40 eurole, ID-kaardi hind 24,28 eurolt 25 euroni. Elamisloakaardi hind tõuseb 30,67 eurolt 35 euroni ning ID-kaardi ja passi korraga taotlemine hakkab praeguse 38,34 euro asemel maksma 50 eurot. 

«ID-kaardi omahind on 30,37 eurot ja passi omahind on 22,32 eurot,» lausus siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitikaosakonna juhataja asetäitja Janek Mägi Postimehele.

Mägi ütles, et dokumentide väljaandjad leitakse hankega. Praegu on leping sõlmitud Soome firmaga Gemalto OY ning isikutunnistuste valmistamiseks Šveitsi firmaga Trüb AG. «Lepingu jooksul ei ole hinnad muutunud,» kinnitas Mägi.

Kulud dokumentide väljaandmiseks on ka politsei- ja piirivalveametil: «Personalikulu dokumenditaotluste vastuvõtmiseks, läbivaatamiseks ja dokumendi väljastamiseks; ostetakse dokumendiplank ning selle isikustamisteenus; logistikakulu dokumentide väljaandmiseks jmt,» loetles ta.

«Käesoleval aastal vaadati dokumentide väljaandmisega seonduvad kulud üle ning otsustati vastavalt korrigeerida riigilõive,» lisas Mägi.

Isikut tõendavate dokumentide riigilõivude määrad tõusevad võrreldes kehtivate lõivudega keskmiselt 22 protsenti, sest riigilõivudest laekuvad tulud ei kata dokumentide väljastamise kulusid, märkis siseministeerium.

«Riigilõivumäärade kehtestamisel on arvestatud, et isikutunnistus ja elamisloakaart on kohustuslikud isikut tõendavad dokumendid (alates 15. eluaastast) ning seetõttu on nende riigilõivumäärad kehtestatud madalamatena reisidokumentide  riigilõivumääradest. ID kaardi puhul korrigeeritakse kehtivat riigilõivumäära ülespoole täiseuroni,» lausus Mägi.

Eelnõu järgi säilivad kõik seni kehtinud soodustused kuni 15-aastastele isikutele, keskmise, raske või sügava puudega isikutele ja üldtingimustel Eesti vanaduspensioni ikka jõudnud isikutele ning dokumentide koosmenetlemisele. Riigilõivumäärade kehtestamisel on arvestatud, et isikutunnistuste ja elamisloakaardi väljaandmisest tekkiv puudujääk kaetakse reisidokumentidele kehtestatud kuludest suurema riigilõivuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles