Eestlaste meilikontosid kaaperdanud välismaalased saadavad petukirju

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petukiri
Petukiri Foto: Kuvatõmmis

Viimastel päevadel on sagenenud vigases eesti keeles kirjutatud raha paluvad petukirjad, mille adressaadid on Eesti nimedega inimesed. 

«Selles kahetsusväärne olukord mõtlesin sinult kiirlaenu et ma annan tagasi niipea, kui ma tagasi tulen. Mulle on vaja 1500 Euros. /.../ Kui teil on võimalus anna mulle rahad, andke neid Western Union ga, see on parim variant. Öelge mulle kui teile on vaja minu isiku information. Ma võin kirjutada teile kuidas te võite anna mulle rahad,» seisab kirjas, mis algab lakoonilise selgitusega pagasi ja raha ning krediitkaartide varguse kohta.

Ehkki kiri on nii silmatorkavalt vigane, võib inimestes kahtlusi tekitada see, et adressaadid on Eesti inimesed, võib-olla isegi mõnel juhul saajatele tuttavad.  

Põhja prefektuuri pressiesindaja Andres Sang ütles, et aeg-ajalt on politseile sellistest kirjadest küll teatatud ja mõnikord on inimesed selliste kirjade peale ka raha maksnud. «Viimasel ajal ei ole raha maksmist juhtunud, pigem on need mõne aasta tagused juhtumid,» ütles Sang.

Selle kohta, miks väga vigased kirjad saabuvad Eesti nimedega meiliaadressidelt, ütles Sang: «Võib arvata, et tegemist on kontode kaaperdamisega.»

Põhja prefektuuri majanduskuritegude teenistuse juht Roger Kumm märkis, et sellistel kirjadel on üldiselt selgelt äratuntav kirjastiil, mis on omane tõlkeveebidele. «Seega peaks kirja saaja esmalt veenduma, et kiri ikkagi on saadetud väidetava saatja poolt, isegi kui see tuleb tuttava inimese aadressilt,» soovits Kumm. 

«Pimesi raha saatmise palve täitmine ei ole mõistlik tegu. Kui kellelgi tõesti on soov hädas inimest aidata, tuleks kõigepealt raha küsijaga ise ühendust võtta ja abistamine läbi rääkida. Niiviisi saab vähendada võimalust kelmuse ohvriks sattumisteks, kui ka saab paika panna laenamisega seotud tingimused,» lisas Kumm. 

«Üldiselt sarnanevad sellised kirjad oma sisult nn. Nigeeria kirjadega, kus olenemata sisust palutakse eelkõige saata raha. Siinjuures tuleks raha saatjal arvestada, et suure tõenäosusega on sellised kelmused toime pandud välisriigist ja hilisem raha tagasisaamise tõenäosus on olematu,» hoiatas ta.

Näide kirjast, mis saabub erinevatelt aadressidelt:

Ma loodan et see jõuab teie aeg, mul oli reis Newcastle, Suurbritannia. ja minu pagas varastati koos minu pass ja kõik krediitkaardid. Saatkond aitab mulle nad annavad mulle võmalus reisida passita aga nad annavad mulle ajutine pass,aga ma pean maksta piletid ja hotel arveid. Aga ma ei saa teha seda sest mul ei ole minu krediitkaardid, minu Pank ütleb mulle et neile on vaja natukene rohkem aega teha uued kaardit. Selles kahetsusväärne olukord mõtlesin sinult kiirlaenu et ma annan tagasi niipea, kui ma tagasi tulen. Mulle on vaja 1500 Euros. Mulle väga on vaja olla järgmise lennukiga. Kui teil on võimalus anna mulle rahad, andke neid Western Union ga, see on parim variant. Öelge mulle kui teile on vaja minu isiku information.Ma võin kirjutada teile kuidas te võite anna mulle rahad.

Ootan teie vastust.

Lugupidamisega,

Ants

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles