Hiina RV: suhted Eestiga on normaliseerunud

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves naasmas kohtumiselt dalai-laamaga.
President Ilves naasmas kohtumiselt dalai-laamaga. Foto: Toomas Huik

Hiina Rahvavabariigi (HRV) välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying kinnitas neljapäeval, et kolme aasta eest dalai-laama Eesti külaskäigu tõttu jahenenud suhted kahe riigi vahel on normaliseerunud.

HRV välisministeeriumi pressiesindaja kinnitusel kohtusid 25. septembril Hiina RV asevälisminister ja Eesti suursaadik Pekingis.

Viimane kinnitanud Hiina ametiisikule, et Eesti Vabariik toetab jätkuvalt ühe-Hiina poliitikat ja peab Tiibetit Hiina RV osaks ning ei toeta Tiibeti iseseisvumist ega selle nimel tegutsevaid jõude, mis ohustavad Hiina Rahvavabariigi territoriaalset terviklikkust.

Eesti pool pidas tema kinnitusel oluliseks sõbralike koostöösuhete arendamist kahe riigi vahel. Hiina pool võttis Eesti seisukoha teatavaks nagu ka mõtte, et tundlikke teemasid tuleks edaspidi ka vastavalt käsitleda.

Hiina Rahvavabariigi valitsus peab Hua Chunyingi sõnul ülimalt oluliseks sõbralikke ja koostöövalmis suhted Eestiga, mõlemad pooled leppisid kokku pikaajaliste, tervete ja jätkuvate kahepoolsete suhete arendamises, mis rajanevad mõlemapoolsel austusel ja võrdsusel.

Eesti ja Hiina RV suhted halvenesid kolme aasta eest, kui mitmed Eesti Vabariigi tippjuhid kohtusid mitteametlikult dalai-laamaga, kes siin külastaskäigul viibis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles