Paet: OSCE peab vältima järgmise külmutatud konflikti Ukrainas

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: AFP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet ütles ÜRO peakorteris Ukraina kriisile keskendunud Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE arutelul, et Ukrainas tuleb vältida külmutatu konflikti teket.

«Usalduslikkus ja kindlustunne on asendunud Euroopa julgeolekus ettearvamatuse ja usaldamatusega. On jämedalt rikutud kehtivaid õigusnorme. OSCE on olnud edukas mitmete Euroopa julgeolekukriiside lahendamisel - näiteks Lääne-Balkani riikides. Kahjuks ei ole see olnud nii aga SRÜ regiooni riikides külmutatud konfliktide lahendamisel,» lausus Paet.

Tema sõnul on Ukraina kriisi lahendamine on prioriteet ning kõrgetasemeline poliitiline toetus konflikti lahendamiseks on tähtis.

Ukraina sündmused on Eesti välisministri sõnul tekitanud täiesti uue julgeolekuolukorra.

«Krimmi annekteerimisega ja Ida-Ukrainasse sissetungiga on üks OSCE liikmesriik Venemaa rikkunud peaaegu kõiki põhimõtteid, millel organisatsioon rajaneb. Krimmi annekteerimise lõpetamine, Ida-Ukrainast vägede ja relvastuse äraviimine, Ukrainale piiri üle kontrolli tagasiandmine ning enda konflikti osapooleks olemise tunnistamine on vajalikud sammud taastamaks usaldus OSCE aluspõhimõtteid rikkuva riigi suhtes,» ütles välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles