Ukraina distantseeris end gaasileppest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas asuv Naftogazi kompressorjaam.
Ukrainas asuv Naftogazi kompressorjaam. Foto: SCANPIX

Ukraina distantseeris end täna Euroopa Liidu vahendusel saavutatud gaasileppest Venemaaga, mis oleks taastanud gaasitarned talveperioodil ning aidanud kaasa usalduse taastamisele.

Ukraina energeetikajuhid lubasid laupäeval jätkata võitlust nii gaasihinna kui ka Moskva väidete pärast, et Kiiev on Venemaale gaasi eest võlgu miljardeid dollareid.

«Mingit lõplikku otsust eile ei langetatud. Ühtki dokumenti ei allkirjastatud,» kirjutas Ukraina riikliku energiafirma Naftogaz juht Andri Kobolev laupäeval Facebookis.

Euroopa Liidu energeetikavolinik Günther Oettinger teatas reedel Berliinis, et Vene energeetikaminister Aleksandr Novak ja Ukraina energeetikaminister Juri Prodan saavutasid talviste gaasitarnete osas kokkuleppe, mis tagab ka Euroopa gaasiga varustamise.

Gazprom lubas Oettingeri sõnul tarnida Ukrainale kuni märtsini vähemalt viis miljardit kuupmeetrit gaasi hinnaga 385 dollarit 1000 kuupmeetri kohta. Kuid Ukrainale on seatud tingimuseks, et ta peab Venemaale maksma enne oktoobri lõppu kaks miljardit dollarit ja enne aasta lõppu 1,1 miljardit.

Prodan ütles, et Kiiev ei pea seda tasuks 2013. aastal ja 2014. aasta algul tarnitud gaasi eest, vaid ettemaksuks talviste tarnete eest. Minister kinnitas, et Venemaa on niikuinii Ukrainale kuus miljardit võlgu selle eest, mis Ukraina on gaasi eest rohkem makstud.

Prodani sõnul ei ole Venemaaga ka täielikku kokkulepet gaasihinna kujunemise osas ja 385 dollarit 1000 kuupmeetri kohta on EL-i pakutud ajutine hind, mis kehtib kuni arbitraaž on olukorra lahendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles