Briti hävitajad on valmis ründama IS-i positsioone Iraagis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kuninglike õhujõudude (RAF) liige koos Paveway IV laserjuhitava pommiga hävituslennuki Tornado GR4 juures.
Briti kuninglike õhujõudude (RAF) liige koos Paveway IV laserjuhitava pommiga hävituslennuki Tornado GR4 juures. Foto: SCANPIX

Briti hävitajad sooritasid täna esimese lennu Iraagi õhuruumis pärast seda, kui parlament andis valitsusele reedel loa liituda rahvusvahelise koalitsiooni õhurünnakutega Iraagi pühasõdalaste vastu, teatas kaitseministeerium.

Kuus kuninglike õhujõudude hävitajat Tornado GR4 suundusid Iraagi kohale Suurbritannia Küprosel asuvast Akrotiri sõjaväebaasist.

«Saame kinnitada, et kuninglike õhujõudude Tornadod jätkavad parlamendi heakskiidu järel lende Iraagi õhuruumis ning on nüüdsest valmis täitma sobivate sihtmärkide määratlemisel ründeülesandeid,» teatas Briti kaitseministeerium.

Peaminister David Cameroni ettepanekut liituda sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastaste õhurünnakutega toetas 524 ja vastu oli 43 seadusandjat.

Tornadod on asunud Akrotiri õhujõudude baasis alates septembrist. Nad on piirdunud seni Iraagi kohal luurelendude läbiviimisega, ent alates reedest on neil luba pommitada riigis IS-i positsioone.

«Operatsiooni julgeoleku kaalutlustel ei edasta ma jooksvat informatsiooni lennukite liikumise kohta; me avaldame informatsiooni nende tegevuse kohta sobival hetkel,» teatas kaitseametkond.

Cameron ütles laupäeval Inglismaa lõunaosas Didcoti külastades, et Suurbritannia on osa suurest rahvusvahelisest koalitsioonist.

«Seda koalitsiooni juhivad Iraagi seaduslik valitsus ja riigi julgeolekujõud. Me panustame oma osa, et aidata toime tulla selle õõvastava terrorirühmitusega,» sõnas peaminister.

Lisaks kuuele hävitajale on Briti õhujõududel regioonis vaatluslendude ja potentsiaalsete sihtmärkide tuvastamiseks luurelennuk Rivet Joint.

USA alustas augusti algul õhurünnakuid IS-i sihtmärkidele Iraagis. Eelmisel nädalal liitus õhurünnakutega ka Prantsusmaa. Ööl vastu teisipäeva alustas Ühendriikide juhitav rahvusvaheline koalitsioon IS-i positsioonide ja sihtmärkide pommitamist Süürias.

Briti alamkoda andis valitsusele loa IS-i vastasteks õhurünnakuteks Iraagis, ent mitte Süürias

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles