Äärmusrühmitus Hamas tunnustas separatistide iseseisvust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abhaasia, Lõuna-Osseetia ja Venemaa rahvuslipud.
Abhaasia, Lõuna-Osseetia ja Venemaa rahvuslipud. Foto: AP / Scanpix
Georgiandaily

andmetel tunnustas separatistlike piirkondade Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust radikaalne islamirühmitus Hamas.


Hamas võitis kaks aastat tagasi toimunud Palestiina parlamendivalimistel absoluutse enamuse, kuid on enesetapurünnakutega ja üleskutsetega hävitada Iisraeli riik sattunud lääneriikide musta nimekirja.

USA ja Euroopa Liidu seisukoha järgi on Hamas terroriorganisatsioon, Venemaa hinnangul aga mitte. Need kolm ja lisaks veel ÜRO moodustavad niinimetatud Lähis-Ida kvarteti, kes tegutseb vahendajana Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Ekspertide hinnangul tunnustavad suure tõenäosusega separatistlike piirkondade iseseisvust ka endised NSV Liidu satelliitriigid Kuuba, Venezuela ja Valgevene.

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustasid ka üksteist ning õnnitlsued iseseisvumise puhul saatis neile ka Moldova separatistliku piirkonna Transnistria esindajad.

Venemaa üritab sobitada ka Moldova ja Transnistria vahelist kokkulepet, mis võimaldaks Transnistriale laiaulatuslikku autonoomiat Moldova koosseisus. Seetõttu on mitmed analüütikud hoiatanud, et Moldovat võib tabada Gruusia saatus.

Venemaa Islami Kultuurikeskuse president Abdul-Vahhed Nijazov spekuleeris, et Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat võivad aasta lõpuks tunnustada 50 kuni 60 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles