Estonialt pääsenu: mälestused juhtunust tekitavad vastakaid tundeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Läänemerele.
Vaade Läänemerele. Foto: ALO LÕHMUS/PM

Parvlaevalt Estonia eluga pääsenud Rootsi soomlane Altti Hakanpää rääkis MTV-le antud intervjuus, et mälestused 20 aastat tagasi juhtunud katastroofist tekitavad vastakaid tundeid.

Ta on õnnelik oma pääsemise üle, kuid samas tundis justkui süüd, et pääses ja et paljud teised kaotasid elu. Painajatest vabanes ta psühhiaatri abiga.

Hakanpää äritses 1990ndate alguses kodutehnikaga, mistõttu käis oma kaubikuga Eestis 3-4 korda kuus. Laev oli talle korduvate reisidega saanud tuttavaks, kuid näiteks avariiväljapääsu vastu polnud ta kunagi huvi tundnud, kuigi ise ujuda ei osanud.

«Mulle ei tulnud pähegi, et midagi taolist võiks juhtuda,» selgitab ta.

Hakanpää pidid Eestist kodumaale sõitma koos naise ja 2-aastase tütrega. Kuna neile saabusid aga üllatuskülalised, otsustas naine koos tütrega ruttu Rootsi lennata. Mees on kindel, et reisiplaanide muutus päästis ka tema perekonna.

«Olin reserveerinud kajuti kõige madalamale tekile. Koos väikse lapsega poleks olnud elujäämiseks mingeid võimalusi.»  

Hakanpää meenutab, et oli viiendal tekil asunud karaoke baaris, kui ninast oli kuulda kahte-kolme raksatust ja pärast seda hakkas laev kreeni vajuma. «Mõistsin kohe, et asi pole õige. Laev võib ju küljele kalduda, kuid siis peaks see ju normaalasendisse tagasi nö kerkima. Laev vajus aga ühes suunas ja jäigi nii. See oli ebanormaalne.»

Baaris puhkes suur paanika, pudelid kukkusid põrandale ja orkestri muusikariistad nihkusid paigast.

Hakanpää tormas välja kui rakett ja karjus ka teistele baaris olnud inimestele, et nüüd tuleb ruttu jalga lasta. Ta suutis tormata kaheksandale tekile ja ronida seejärel üle päästeparvede. Mees jäi veest väljajäävale küljele, mis tema sõnul oli nii suur nagu jalgpalliväljak. Lõpuks õnnestus kellelgi päästa laeva küljest lahti päästeparv, kuhu siis lisaks Hakanpääle ronis veel kaheksa inimest.

Soome päästekopter tõmbas nad oma pardale järgmisel hommikul kella 9 paiku. Kogu grupp, kellest mõned kannatasid alajahtumise all, viidi päästeoperatsioonis osalenud Viking Mariella pardale. Kõik inimesed, kellega Hakanpää ühel päästeparvel oli, jäid ellu.

Mehe silmad lähevad intervjuu ajal mitu korda märjaks. «Sain kompensatsiooniks 180 000 Rootsi krooni, kuid eestlased vaid 180 000 Eesti krooni, kuna nemad olid ilmselt poole vähem väärt kui meie. See on elu – üks kogemus juures ja veel lisarahagi,» räägib ta irooniliselt.     

Mehe ametlikuks elukohaks on siiani Rootsi, kuid ta veedab oma uue abikaasaga suure osa aega Eestis.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles