Igor Taro Ukraina päevik: 28.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Foto: mediarnbo.org

Kuuldused sõja lõppemisest Ukrainas on endiselt tugevasti liialdatud - venelased ja nende kontrollimatud sõbrad ründavad täiel rinnal Ukraina armee positsioone, tehes seda nii raskerelvastuse, tankide kui ka jalaväe abiga.

Donetski lennuväljale on viimastel ööpäevadel korraldatud taas mitu rünnakut ja tormijooksu.

Lennuvälja kaitse on alates 26. maist sedavõrd vankumatu, et venkude seas käib kõlakas, et seal sõdivad küborgid. Selgituseks niipalju, et lennuvälja alla on ehitatud punkrite süsteem, mis oli mõeldud nõukaajal tuumarünnaku puhul Donetski oblasti juhtkonnale.

Nüüd kasutavad ukraina võitlejad punkreid suurtüki-, miinipilduja- ja Gradi-tule vastu kaitseks. Ronivad tulelöökide ajaks lihtsalt maa alla ja kui separatistid üritavad neile tormi joosta, siis hüppavad välja ja annavad pasunasse.

Väidetavalt on seal seda kahuriliha juba terve suur hunnik kogunenud ja ära koristada ka ei saa, sest kogu lennuvälja ümbrus on kogu aeg tule all. Ukraina armee on suutnud ka mitmel korral murda terroristide blokaadi - tuua lennuväljale koosseisu, moona ja varustuse täiendust. Viimati siis viimase ööpäeva jooksul.

Mõneti annab see tunnistust, et Donetski all on Ukraina armeel juba päris tugev grupeering, mis suudaks teostada igasuguseid manöövreid ja vastast kõvasti alla suruda, aga paraku pole neil selleks käsku - relvarahu ju kehtib. Just tänu relvarahule ründavad venkud aktiivselt Piski asulat, kuna selle kaudu kulgebki ühendustee lennuvälja ja ülejäänud ukrainlaste garnisoni vahel.

Ukrainlased on suutnud stabiliseerida rinde Donetskist lõunas ja sealt edasi Starobeševe-Bezõmjannõi joont mööda lõunasse. Kuni Pavlopilini kulgeb see mööda Kalmiuse jõge, edasi läheb ida pool. Just selles osas sünnivad praegu põhilised kokkupõrked Mariupoli rindel.

Vene grupeeringud teevad pidevalt lahinguluuret piirkonnas, et leida ukrainlaste kaitse nõrku külgi Mariupolist põhjas oleval tiival. Seal on ukrainlased ida pool jõge ja sealsed asulad on pideva kaugtule all. Volnovahha pole enam otseselt rünnakuohus. Tänu sellele säilitab Ukraina armee endiselt strateegiliselt soodsa positsiooni Donetskist lõunas, juhuks, kui kunagi tekib idee see kriminaalide omavalitsus seal tagasi vabaduse ja demokraatia teele juhtida.

Aga üldiselt annavad Mariupoli kandi teated ikkagi mõista, et seal võib vastasel olla kaks eesmärki: esiteks valmistuda pealetungiks Mariupoli linnale ja teiseks hoida hõivatuna ukrainlaste reserve Mariupoli kandis, et nad ei saaks tugevdada muid suundi.

Stšastja linnake Luganskist põhjas langeb ikka ja jälle vene vabatahtlike tuletegevuse ohvriks. Arusaamatu järjekindlusega pommitatakse sealset soojuselektrijaama, mis varustab suurt osa piirkonnast vajaliku energiaga. Võimalik, et koloraadodele ukrainlaste elekter ei sobi ja nad sooviksid veeta talve Leningradi blokaadi stiilis buržuikade soojas.

Piirkonna lumpeniseerimine käib seal täie hooga - Stahhanovis näiteks alustati Ukraina õpikute hävitamist, koolilastele lubatakse Vene õpikuid asemele; Altševskis üritavad bandiidid kohalikke inimesi sundmobiliseerida. Luganski tudengitele jagatavast infost Vene diplomite osas olen juba kirjutanud.

Luganski oblasti administratsioon ja riiklik ülikool on ajutiselt kolitud Severodonetski linna. Seega on selge, et Ukraina ilmselt siiski tõmbab sellele piirkonnale mõneks ajaks okastraadi ümber. Rovenki kandis olevat olnud juba esimesed meeleavaldused separatistide vastu, kuigi seda on raske uskuda. Ukrainameelseid kodanikke on okupeeritud aladel (sh Krimmis) koheldud üsna jõhkralt.

Lähiajal oodatakse Debaltseve liiklussõlmele ulatuslikku Putini vabatahtlike pealetungi. Seal on rünnatud mitmeid külasid eri suundadest. Mingitki märki raskerelvade äraliigutamisest kusagil pole.

Ukraina armee seadis tingimuseks, et on valmis seda lepet täitma juhul, kui vastaspoolelt ei kaasne tuletegevust 24-48 tunni jooksul. Nähtavasti näeks Venemaa hea meelega Ukrainat ühepoolselt kokkuleppeid täitmas ja taganemas, aga seda nad siiski ei tee. Harkivis lükati täna Lenin maha, küll tuleb ka Putini kord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles