Afganistani president Ashraf Ghani vannutati ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani uus president Ashraf Ghani.
Afganistani uus president Ashraf Ghani. Foto: SCANPIX

Afganistani uus president Ashraf Ghani vannutati ametisse, tegemist on riigi esmakordse demokraatliku võimuvahetusega.

«Allun põhi- ja teistele seadustele ning kaitsen nende rakendamist,» ütles Ghani presidendipalees antud ametivandes.

USAd esindas ametivandetseremoonial president Barack Obama nõunik John Podesta, Pakistani president Mamnoon Hussain ja India asepresident Hamid Ansari.

Eelmisel nädalal ütles Ghani, et poliitiline üleminekuprotsess oli edukas ja «need, kes arvasid, et see on võimatu, eksisid».

«Me oleme üks rahvas ja üks riik ning meie rahvuslikus ühtsuses ei tohiks keegi kahelda,» ütles Ghani.

Ghani ametissevannutamine avab uuele valitsusele tee lepingu allkirjastamiseks, mis võimaldaks 12 500 USA sõduril jääda riiki ka järgmisel aastal, et toetada ja välja õpetada Afganistani politseid ja relvajõude.

President lubas viivitamatult tühistada Karzai otsuse lepet mitte heaks kiita ning kavatseb anda kokkuleppele oma allkirja juba teisipäeval.

Valimiste otsustav voor toimus juba 14. juunil ja uus president oleks pidanud ametisse astuma augustis, kuid süüdistused valimispettuses lükkasid ametlike tulemuste väljakuulutamise edasi.

Nii Ghani kui tema vastaskandidaat Abdullah Abdullah kuulutasid valimisvõitu, paisates Afganistani kriisi, mis ähvardas vallandada üleriigilised rahutused.

Afganistani senine riigipea Hamid Karzai, kellel puudus põhiseadusega võimalus kandideerida kolmandaks ametiajaks, lubas hüvastijätuavalduses, et toetab kindlalt uut presidenti, valitsust ja põhiseadust ning on valmis neid igati teenima.

«Oleme teinud suuri pingutusi, et tuua Afganistanile püsiv rahu, kuid paraku pole meie lootused täitunud. Usun siiski kindlalt, et rahu on tulemas,» ütles Karzai.

«Homme annan võimu üle valitud presidendile ja alustan uut elu tavalise Afganistani kodanikuna,» lisas ta.

USA ja ÜRO surve all leppisid Ghani ja Abdullah kokku rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamises ning Ghani kuulutati presidendiks pärast ligi kaheksa miljoni hääletussedeli kontrollimist.

Abdullah annab aga esmaspäeval ametivande kõrgeima täidesaatva ametnikuna, mis sarnaneb peaministri rolliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles