Õpilaste ühendus toetab gümnaasiumisse pääsu katsetega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gümnaasiumi lõputunnistus.
Gümnaasiumi lõputunnistus. Foto: Egert Kamenik.

Eesti Õpilasesinduste Liit toetab haridus- ja teadusministeeriumi ettepanekut muuta gümnaasiumisse sisseastumise katsed kohustuslikuks kõigile soovijatele.

«Küsimus on õpilaste võrdses kohtlemises,» ütles liidu juhatuse esimees Deivi Sarapson. «Gümnaasiumisse sisseastumisel peavad olema teistest koolidest tulijad võrdses seisus sama kooli põhikooli lõpetajatega.»

Sarapsoni sõnul on oluline mõista, et põhikooli lõpus seisab igalühel ees oluline valik. Ta meenutas, et gümnaasium on vabatahtlik ning gümnaasiumidel on erinevad kallakud, aga ka seda, et kutsekooli lõpetaja saab kohati ülikooli sisse isegi kergemini.

«Igaüks peab leidma endale sobiva tee,» lisas Sarapson. «See ei ole halb, vastupidi, see ongi hea.»

Juhatuse esimees avaldas arvamust, et katsete tegemine ei võta õpilastelt ja õpetajalt oluliselt aega ja kõik õpilased, kes on siiani gümnaasiumisse saanud keskmise hinde alusel, saavad kindlasti samamoodi sisse ka katseid tehes.

Haridus- ja teadusministeeriumis on valminud eelnõu, mille kohaselt hakkaks tulevikus põhikooli ja gümnaasiumi vahel olema teatud filter, mis paneb õpilased ja nende vanemad mõtlema võimalusele minna kutseharidust omandama.

Minister Tõnis Lukas on öelnud, et tegemist ei oleks klassikalise eksami või formaliseeritud katsetega, vaid ühtsete nõuetega, mis peaksid selgitama õpilase gümnaasiumiküpsuse.

Lukas lisas, et uuenduse üks eesmärk on soodustada kutsehariduse omandamist, teine aga võrdsete võimaluste tagamine gümnaasiumisse pürgijaile.

Küll peavad nõuded olema ühtsed üle riigi, et gümnaasiumisse saaksid pürgida mitte ainult sama kooli põhikooli lõpetanud, vaid ka õpilased teistest piirkondadest.

«Praegu panevad vanemad lapse juba esimesse klassi kodust kaugemal, et ta saaks samas koolis gümnaasiumisse minna,» ütles minister, kes ei pidanud sellist praktikat õigeks. «Põhikooli lõpetamise järel peavad kõigil olema võrdsed võimalused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles