Audit: SMITis ei kasutata nuhkvara

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Siseministeeriumi erakorralise auditi käigus ei leidnud kinnitust ajakirjanduses avaldatud väited, justkui kasutataks ministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuses (SMIT) nuhktarkvara või oleks operatiivraadiosides niinimetatud tagauksi.

Auditi lõpparuande kohaselt ei kasutata SMITis nuhkvara ning kasutajate monitooringutegevused, sealhulgas krüpteeritud internetiliikluse kontroll, on asjakohaselt ja proportsionaalselt reguleeritud. Ekspertide hinnangul ei tee SMIT oma töötajate suhtes ülemääraseid seiretegevusi ja tulenevalt ligipääsu ulatusest konfidentsiaalsetele andmetele peaks töötajate tegevuse seiret hoopis märgatavalt tõhustama, teatas siseministeerium.

Samuti ei tuvastanud eksperdid kiiruskaamerate andmekogu haldamisel manipulatsioone ega leidnud kinnitust väitele operatiivraadioside võrgu niinimetatud tagauksest.

Ka ei vasta siseministeeriumi teatel tõele väide andmesalvestuse lahenduse riigihanke tahtlikust suunatusest ja hanketingimuste muutmisest meedia survel. Riigihanke dokumendid ei vastanud küll seaduse nõuetele, kuid vea märkamisel tunnistas SMIT hanke kehtetuks juba kümme päeva enne artikli ilmumist meedias, märkis ministeerium.

Personali vabastamise otsuseid hindasid audiitorid põhjendatuks ning värbamise korraldust ja praktikat asjakohaseks. Samas vajab töötajate õiguste, kohustuste ja vastutuse korraldus nende hinnangul olulist parandamist.

Audiitorid märkisid, et kuigi SMITis kasutatav tehnoloogia on kaasaegne ja võimaldab täita asutusele pandud ülesandeid, on ka vahendite kasutamist võimalik korraldada efektiivsemalt. Muu hulgas vajab nende sõnul parandamist võrgutehnoloogia haldamine ja valdkonna töökorraldus. Auditi lõpparuande kohaselt puudub kindlus ka teabe kaitstuses kõigi hallatavate andmekogude osas, kuivõrd infosüsteemide kolmeastmelise etalonturbe süsteemi auditid on tegemata.

Siseministeeriumi varade asekantsleri Riho Kupparti sõnul tõi ekspertide hinnang välja kitsaskohti senises töökorralduses, kuid andis samas kindlust, et alates juhtkonna vahetumisest on SMITis astutud samme õigel teel.

Koos Riigi Infosüsteemi Ameti, politsei- ja piirivalveameti ning kaitsepolitseiameti ekspertidega tehtud erakorralise auditi eesmärk oli kontrollida 27. augustil Eesti Päevalehes avaldatud anonüümseid väiteid ning teha järeldusi asutuse töökorralduse parandamiseks. Audit analüüsis asutuse tegevust alates 2012. aasta algusest kuni tänavu augusti lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles