Põhja-Korea ajakiri ärgitab inimesi mobiiltelefoniviisakusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjakoealased riigi pealinnas Pyongyangis telefonipoes.
Põhjakoealased riigi pealinnas Pyongyangis telefonipoes. Foto: Zhang Binyang/AP

Põhja-Koreas on mobiiltelefonikasutus sedavõrd massiliseks muutunud, et riigimeedia paistab olevat hakanud väljastama juhendeid tehnikavidinate viisakaks kasutamiseks.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap kirjutab põhjanaabri kultuuriajakirjale viidates, et mobiiltelefonide kasutajate kasv on toonud olukorra, kus osa inimesi on korraliku telefonietiketi hooletusse jätnud.

Ajakirjas välja toodud probleemid paistavad kommunistlikus riigis olevat muu maailma omadele suhteliselt sarnased. «Avaliku kohas, kus viibib palju inimesi, on kõva häälega rääkimine või telefonis vaidlemine mõtlematu ja ebaviisakas,» kirjutab Põhja-Korea ajakiri.

Ebavajaliku lobisemise vältimiseks peaks inimesed end telefonile vastates tutvustama. Nii on võimalik vältida selliseid pärimisi nagu näiteks: «Halloo! Kas see olete teie, seltsimees Yeong-cheol?» Ajakiri pakub ka välja, et helistajale võiks kohe teada anda, et vastuvõtja teab teda, nii jääb ära enese tutvustamise tülin.  

Põhja-Koreas alustas esimene riiklik mobiiltelefonivõrk tööd 2008. aastal ning seda kasutab umbes kaks miljonit inimest. Üldjuhul omab telefone siiski ühiskonna eliit. Rahvusvahelisi kõnesid teha ei saa.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles