Hispaania kaebas Kataloonia referendumi konstitutsioonikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katalaanid üleeile Barcelonas tähistamas, kui Kataloonia autonoomse piirkonna president Artur Mas referendumi toimumise välja kuulutas.
Katalaanid üleeile Barcelonas tähistamas, kui Kataloonia autonoomse piirkonna president Artur Mas referendumi toimumise välja kuulutas. Foto: SCANPIX

Hispaania valitsus kaebas täna Kataloonia plaanitava iseseisvushääletuse konstitutsioonikohtusse.

Kataloonia  autonoomse piirkonna president Artur Mas kuulutas laupäeval ametlikult välja mittesiduva hääletuse Hispaaniast lahkulöömise üle, määrates hääletuse toimumisajaks 9. novembri.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy ütles, et suhtub Masi sammu sügava kahetsusega.

«Kahetsen seda, sest see on seadusevastane, läheb mööda demokraatiast ja lõhestab katalaane, võõrandab nad Euroopast ja ülejäänud Hispaaniast ning kahjustab tõsiselt nende heaolu,» ütles Rajoy.

Peaministri sõnul saatis valitsus konstitutsioonikohtusse apellatsiooni ja Kataloonia hääletus peatatakse kuni otsuse langetamiseni kohe, kui kohus apellatsiooni menetlusse võtab.

Rajoy väitis, et õigus otsustada mõne regiooni staatuse üle kuulub vastavalt põhiseadusele kogu Hispaania rahvale.

«Pole ühtki võimu ega institutsiooni, kes võiks suveräänsusepõhimõtet rikkuda,» ütles peaminister.

Masi valitsuse kõneisik Francesc Homs ütles pärast Hispaania valitsuse otsust, et katalaanid ei jää pärast hääletuse peatamist kohtus, käed rüpes, ootama.

«Oleme otsustanud korraldada 9. novembril referendumi,» ütles Kataloonia vasakpoolse ERC erakonna juht Oriol Junqueras. «Teame, et meil on lähipäevil ees suured raskused, kuid oleme valmis neile vastu astuma.»

Kataloonia  parlament kiitis 19. septembril heaks seaduse, mis lubab kohalike võimude hinnangul korraldada neil mittesiduva konsultatsiooni iseseisvuse üle.

Erinevalt Šotimaast ei tooks iseseisvust pooldav hääletustulemus kaasa Kataloonia eraldumist, ent annaks Masi sõnul talle poliitilise mandaadi Madridiga iseseisvuse üle läbi rääkida.

Mas tahab hääletusel küsida katalaanidelt kahte küsimust; esiteks, kas nende hinnangul peaks Kataloonia olema riik ja kui nii, siis kas piirkond peaks iseseisvuma.

Ta on vihjanud, et kui keskvalitsus referendumi blokeerib, kuulutab ta Kataloonias välja ennetähtaegsed piirkondlikud valimised, mis oleksid sisuliselt hääletuseks iseseisvuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles