FBI lubas tabada WikiLeaksi infolekke allika

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WikiLeaks.org kodulehekülg.
WikiLeaks.org kodulehekülg. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) lubas välja selgitada, kes lekitas veebiportaalile WikiLeaks tundlikku materjali Afganistani sõja kohta.

FBI teatel ohustab 90 000 saladokumendi avalikustamine NATO liitlasvägedega koostööd tegevaid afgaane. Muret informaatorite elude pärast avaldas ka Ühendriikide kaitseminister Robert Gates, kirjutas Telegraph.

Gates lubas viia läbi agressiivse juurdluse, et tabada dokumentide lekitajad ning piirata juurdepääsu salajastele dokumentidele. Kaitseministri sõnul võib nende dokumentide avalikustamine olla ohtlik nii USA sõduritele kui ka nende liitlastele ning kahjustada Ühendriikide suhteid teiste riikidega.

WikiLeaksi asutaja Julian Assange sõnul vaadati kõik dokumendid läbi ja otsustati mitte avalikustada 15 000 faili, mis sisaldasid informaatorite nimesid. Väidetavalt on paljude nende isikud siiski avalikuks tulnud.

Mitmete analüütikute hinnangul võib nn Afganistani sõja päeviku nime kandvate dokumendikogu avalikustamisega kaasnenud skandaal seada kahtluse alla USA presidendi edasise Afganistanis sõdimise strateegia.

Ühendriikide staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mulleni hinnangul võib lekitajate kätel olla juba mõne noore sõduri või Afganistani elanike veri.

Peamiseks kahtlusaluseks on 22-aastane Ühendriikide luureanalüütik Bradley Manning, keda USA kahtlustab ka WikiLeaksile salajase video lekitamises, millel avaldub Ühendriikide sõdurite lohakus ja jõhkrus. Manningut tabati Iraagi pealinna Bagdadi lähistel asuvas sõjaväebaasis ja teda hoitakse kinni Kuveidis.

Ühendriikide sõjaväe salajases videos on jäädvustatud tosina inimese hukkumine Iraagi pealinnas Bagdadis 2007. aastal ning selle avalikustamine kerkis aprillis meedias esiuudiseks. Raadioside salvestistega 38-minutilises videos on näha, kuidas helikopterirünnakus hukkub kaks uudisteagentuuri Reuters ajakirjanikku.

Lisaks korrespondentidele, kelle kaameraid pidasid sõjaväelased relvadeks, hukkus rünnakus veel umbes kümme tsiviilisikut, kellest osa tõttas appi haavatutele. Intsidendis sai viga ka kaks last, kelle Ühendriikide sõdurid sündmuspaigast eemale toimetasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles